Britse Racal in uitverkoop, management wil 'buyout'

ROTTERDAM, 13 nov. Een van de laatst overgebleven Britse elektronicaconcerns, Racal Electronics, 's werelds grootste producent van mobiele telefoons, gaat zijn dochterbedrijven Racal Telecom (telecommunicatie) en Racal Chubb Security (beveiliging) afstoten. De kernactiviteiten van Racal worden overgenomen door de directie via een 'management buyout'.

De twee dochterbedrijven zijn goed voor 52 procent van de omzet (1,97 miljard pond) en 81 procent van de winst (256,4 miljoen pond, voor belastingen) van het concern. Het concern wil zijn belangen van elk 80 procent in beide dochters verdelen onder de overige aandeelhouders

Volgens marktanalisten is Racal tot dit verrassende besluit gekomen uit angst voor een vijandig overnamebod: het concern is zwaar ondergewaardeerd. Volgens een mededeling van het concern betekent dit feit juist dat de aandeelhouders van de verkoop zullen profiteren. De Londense beurs reageerde gisteren meteen met een flinke koersstijging op het nieuws

Racal Telecom had vorig jaar een omzet van 406 miljoen pond en een winst (voor belastingen) van 165 miljoen pond. Racal Chubb Security maakte vorig jaar een winst (voor belastingen) van 46 miljoen pond en een omzet van 627 miljoen pond.

De overige activiteiten (fabricage van militaire radarsystemen en de exploitatie van particuliere telecommunicatienetwerken), die vorig jaar een omzet haalden van 941 miljoen pond, wil een groep directieleden onder leiding van Sir Ernest Harrison, sinds 1966 topman van het concern, overnemen via een 'management buyout'.

De maatregelen vormen een nieuwe stap in de ingrijpende herstructurering van de Britse elektronica-industrie. Vorige week werd bekend dat het Canadese bedrijf Northern Telecom voor 1,9 miljard pond (6,3 miljard gulden) eigenaar wordt van het Britse concern STC.

STC had eerder dit jaar het dochterbedrijf ICL, de enige overgebleven fabrikant van grote computers in Groot-Brittannie, voor 742,8 miljoen pond (2,45 miljard gulden) verkocht aan de Japanse elektronicaconcern Fujitsu.

Het Britse elektronicabedrijf Plessey werd vorig jaar overgenomen door de eveneens Britse General Electric Company en het Duitse Siemens-concern.