Beursplein volgt buitenland op afstand

ROTTERDAM, 13 nov. Het merendeel van de aandelenkoersen ging vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs omhoog, maar gezien de stijging van de beurzen van Wall Street en Tokio bleef het hier een magere vertoning.

AMSTERDAM Op het Damrak steeg de stemmingsindex al snel na de aanvang van de handel naar 95,3, een winst van 0,6 punt ten opzichte van het slot van gisteren. Daar bleef het verder bij. Van veel handel was weer geen sprake en onderhuids blijft koersdruk door verkopen aanwezig. Op de vloer troostte men zich met de gedachte dat er na deze tijden ooit wel weer andere zullen komen.

De twee grote chemiefondsen lagen er alleszins redelijk bij. Akzo steeg in de loop van de ochtend naar fl. 66,90 en dat betekende een winst van fl. 1,80. DSM liet tegen het middaguur een fl. 1,40 hogere koers voor zich afdrukken op fl. 79,90.

De enige verliezers waren PolyGram en Philips, maar hun daling bleef beperkt tot een dubbeltje. Koninklijke Olie trok zich weinig aan van het na-oorlogse diepterecord van de Amerikaanse dollar en was een dubbeltje beter op fl. 131,90. Unilever zette de stijging voort met 90 cent op fl. 144,40. Uitgever VNU steeg fl. 1,90 naar fl. 84,30. Ook de andere fondsen waren hoger, maar de verbeteringen bleven verder beperkt tot minder dan een gulden. De obligatiemarkt bracht het niet verder dan koerststijgingen van tegen een dubbeltje.

Ook elders hadden kleine koersstijgingen de overhand. De Telegraaf klom fl. 1,80 naar fl. 84,50. Bols en Nijverdal-Ten Cate wonnen fl. 1,50 op respectievelijk fl. 170,50 en fl. 83,50. IHC Caland klom een gulden naar fl. 50 onder invloed van berichten dat er sprake is van een rooskleurige toekomst voor de offshore-industrie. Ook Berghuizer Papier en Verto konden een gulden bijboeken op respectievelijk fl. 42 en fl. 48. Van Sligro viel een gulden lager op fl. 44 niet af te komen.

NEW YORK - De effectenbeurs in New York is gisteren fors hoger gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen steeg met 51,73 punten tot 2540,34 punten. De omzet bedroeg 162 miljoen aandelen tegen 146 miljoen vrijdag.

De beurshandel werd aan het begin gesteund door de aankopen via computerprogramma's die de beursbarometer al snel op 23 punten winst zetten. Later tijdens de dag waren het vooral de lagere olieprijs, de hogere noteringen op de obligatiemarkt en de hoop op snelle renteverlaging in de VS die zorgen voor een uiterst vriendelijke stemming op Wall Street. Veel financiele instellingen waren overigens gesloten vanwege de viering van Veteran's Day.

Aandelen Pan Am wisten een kleine winst te boeken door het fusievoorstel afgelopen zondag van Trans World Atlantic (TWA). Goed in de markt lagen ook de technologiefondsen zoals IBM, Digital, NCR, Apple en Hewlett-Packard.

TOKIO - De koersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag sterk gestegen. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 fondsen ging met 1041,87 punten omhoog tot 23.973,67 punten. De stijging bedraagt daarmee 4,56 procent ten opzichte van de het slot van afgelopen vrijdag. Gisteren was de beurs dicht vanwege de troonsbestijging van de Japanse keizer.

Dat de koersen zo sterk stegen kwam door de koersstijging van de yen tegenover de dollar, die voortvloeide uit de groeiende kans dat de rente in de Verenigde Staten omlaag gaat. Een andere factor waardoor de beurs van Tokio zich liet beinvloeden was de flinke koersstijging op Wall Street. (ANP)