Asko koopt 90 % van Co op

FRANKFURT, 13 nov. Het Duitse warenhuis Asko Deutsche Kaufhaus koopt de aandelen van het eveneens Duitse detailhandelsconcern Co op. Asko zal negentig procent van het Co op-aandelenkapitaal overnemen dat momenteel wordt beheerd door de Deutsche Genossenschaftsbank (DG Bank) en Bank fur Gemeinwirtschaft (BfG). Het Duitse kartelbureau moet nog goedkeuring verlenen aan de transactie. Dit heeft het bestuur van Asko gisteren meegedeeld.

Met de koop van Co op, dat eerder dit jaar nog maar net van de ondergang werd gered door een ingrijpend saneringsplan, krijgt Asko de beschikking over 765 winkels met 18.000 werknemers en een omzet van 4,2 miljard mark. Co op is nog actief in het noordwesten, westen en zuidwesten van de Bondsrepubliek. Door de financiele moeilijkheden in 1988 heeft Co op een groot aantal winkels moeten verkopen. In totaal heeft Co op 924 vestigingen moeten afstoten met een omzet van 6,8 miljard mark.

Asko zal Co op kopen zonder het eigen aandelenkapitaal uit te breiden, zo zei de pas aangetrokken nieuwe Asko-bestuursvoorzitter, Klaus Wiegandt, gisteren. Op de tien procent van Co op-aandelenkapitaal dat nog in handen is van de kleinere aandeelhouders zal Asko begin 1991 een bod uitbrengen van 500 mark per aandeel met een nominale waarde van vijftig mark. Over de koopprijs van de 90 procent die de banken beheren wilde de bestuursvoorzitter geen gegevens bekendmaken. Deskundigen uit de levensmiddelenbranche schatten dat Asko 800 miljoen mark zal betalen.

Volgens het bestuur van Asko kan de door de huidige Co op-top voorspelde dertig miljoen mark winst in het boekjaar van 1991 meer dan verdubbeld worden. Asko is ook geinteresseerd in Co op omdat het detailhandelsconcern een verlies van te minste 1,8 miljard mark in de boeken heeft staan en Asko deze fiscaal kan compenseren waardoor het bedrijf zeker een jaar of tien per saldo niets aan de belastingdienst hoeft af te dragen. (DPA)