Zwabbervoet

Gerard Kemkers stapte zaterdag na dertig van de honderd ronden volledig gedesillusioneerd uit de schaatsmarathon van Eindhoven. Zijn rechtervoet zwabberde een week voor de traditionele opening van het seizoen heviger dan ooit. 'Het is verschrikkelijk', zei hij teneergeslagen in de kleedkamer. 'Er zit absoluut geen verbetering in. Het lijkt wel of het erger wordt.'

In de dertigste ronde kwam hij ten val. 'Het was een ongelukje. Maar ik baalde al verschrikkelijk. Het leek nergens op met dat been. Het gleed constant schuin weg. Die val was de druppel. Ik ben er gelijk uitgestapt.'

Voor Kemkers is het schaatsseizoen nog niet begonnen of hij overweegt al een einde te maken aan zijn carriere. 'Ik ga overleggen met Krook (coach kernploeg, red.) en onze sportarts Nusse, maar als er geen kans is op verbetering, heb ik er niet veel zin meer in.' Ab Krook rekent voorlopig op het onverzettelijke karakter van de Drent. 'Ik hoef Gerard niet om te praten om verder te gaan', vermoedt Krook. 'Maar er moet wel een oplossing komen. Er zijn wat betreft de geneeswijze nog wat andere opties, die overigens geen van alle honderd procent zekerheid geven. Voorlopig zullen we echter niet afwijken van de weg die we nu bewandelen. Wat voor deze week gepland stond, gaat gewoon door.'

Op het werkijs van Eindhoven behaalde Van Kempen zaterdag zijn derde overwinning op rij in evenzovele marathons in dit seizoen. De rietdekker uit Nieuwveen had in de massaspurt weer de beschikking over zijn verwoestende eindschot van weleer. Op het laatste rechte stuk passeerde hij Vunderink en schudde hij de aanval van Hagen net af.