Zjelev wil coalitie onder socialist

SOFIA, 12 nov. President Zjeljoe Zjelev van Bulgarije heeft zich gisteren uitgesproken voor de vorming van een coalitieregering onder leiding van een socialist en voor radicale economische en politieke hervormingen die Bulgarije van 'de sociale en economische ineenstorting' moeten redden.

Zjelev zei dit tijdens een gisteren op de Bulgaarse televisie uitgezonden vraaggesprek. Zijn interventie is ingegeven door de groeiende zorg over de politieke impasse in Bulgarije, waar de geheel uit socialisten (ex-communisten) bestaande regering lijnrecht tegenover de oppositie staat. De regering tracht al een jaar lang de oppositie over te halen mee te regeren; die echter weigert dat zolang zij niet de sleutelposten in de regering krijgt en haar eigen programma kan uitvoeren. In het parlement heeft de socialistische BSP een meerderheid van 211 van de 400 zetels; die meerderheid is vrijdag geslonken door het weglopen van een zestien leden tellende vleugel van de BSP.

Zjelev, zelf tot zijn verkiezing tot president leider van de oppositie, zei dat 'een krachtige regering imperatief is' en dat de huidige regering niet in staat is gebleken Bulgarije uit zijn crisis te verlossen. 'De vraag is door wie de regering moet worden gedomineerd. Naar mijn mening moet ze worden gedomineerd door de BSP.'

Het vraaggesprek met Zjelev werd vrijdag opgenomen. Zaterdag vertrok de president naar Tokio voor het bijwonen van de kroning van keizer Akihito. Op die dag liep overleg tussen de BSP en de oppositie over de vorming van een coalitieregering opnieuw spaak: na vijf uur praten ging men onverrichterzake uiteen.

Op dezelfde dag kwam het in het centrum van Sofia tot rellen tijdens de herdenking van de val van Todor Zjivkov, de man die Bulgarije 35 jaar heeft geregeerd. Er vielen vijf gewonden toen aanhangers van de BSP en van de oppositie met elkaar op de vuist gingen. De betoging was door de BSP georganiseerd. (AFP, AP)