Vrachtwagens botsen in dichte ochtendmist

DRIEBERGEN, 12 nov. In de mist die over grote delen van Nederland hing, zijn vanochtend twee vrachtwagens en twee personenauto's op elkaar gebotst, op de A4 tussen het Prins Clausplein en de afslag Leidschendam richting Amsterdam.

Een inzittende raakte licht gewond, aldus een woordvoerder van de Algemene Verkeersdienst (AVD) in Driebergen. Tot vroeg in de middag stond als gevolg van het ongeluk tussen Iepenburg en Leidschendam een file van vijf kilometer.

In verband met de dichte mist zijn op de luchthaven Schiphol ten minste 15 aankomende vluchten geannuleerd en 19 vertrekkende. Het gaat om zowel binnenlandse als Europese vluchten, onder meer naar Lyon, Maastricht, Brussel en Parijs. Enkele vliegtuigen moesten naar Dusseldorf en Brussel uitwijken. Het intercontinentale vliegverkeer ondervond vanochtend weinig problemen, aldus een woordvoerster van Schiphol, die zei dat de vertragingen meevielen.

Uit een snelheidscontrole van de Bredase politie tijdens de ochtendspits vrijdag is gebleken dat de verkeersramp van vorige week op de A16 bij Breda zolang de weggebruiker goed zicht heeft geen invloed heeft op het rijgedrag. De controle werd gehouden op de plek van het ongeluk.

Vanochtend werd op dat weggedeelte tijdens de mist, die over grote delen van Nederland hing, wel uitzonderlijk langzaam gereden. Bij de knooppunten Prinsenbeek en Zonzeel, ontstonden meer files dan normaal tijdens mist, meldt de AVD. Het ongeluk van vorige week waarbij acht doden vielen gebeurde doordat zeer plotseling en plaatselijk mist ontstond.

Tijdens de snelheidscontrole vrijdag werden op de A16 762 voertuigen gecontroleerd. Honderdtwintig personenauto's reden te hard, gemiddeld 130 kilometer per uur, met uitschieters tot 154 kilometer per uur. Van de vrachtwagens hadden 45 een te hoge snelheid, met een gemiddelde van 95 kilometer per uur. Een bietenwagen reed 107 kilometer. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer. Volgens de politie hielden de automobilisten tevens te weinig afstand. 'Ze reden tot onze verbijstering bijna bumper aan bumper', aldus een woordvoerder.