Verkiezingen in republiek Macedonie

BELGRADO, 12 nov. In de Joegoslavische republiek Macedonie zijn gisteren voor het eerst in 45 jaar verkiezingen gehouden waaraan meer dan een partij heeft deelgenomen.

De verkiezingen, waarvan de uitslagen pas later bekend worden, zijn de eerste test voor de democratie in een van de zuidelijke republieken van Joegoslavie; tot dusverre zijn verkiezingen binnen een meerpartijenstelsel alleen in de noordelijke republieken Kroatie en Slovenie gehouden.

De verkiezingsdag werd in de stad Struga door een incident verstoord. Daar kwamen vijftig Albanese arbeiders uit Duitsland aan om hun stem uit te brengen; de politie nam hun paspoorten in beslag omdat ze onder verdenking staan zich door hun vertrek naar het buitenland aan de dienstplicht te hebben onttrokken. De maatregel werd aangevochten tijdens een protestdemonstratie van 350 leden van de Albanese minderheid. Incidenten bleven uit.

De verkiezingen in Macedonie zijn tevens de eerste test geweest voor de eerste 'Joegoslavische' partij, de Alliantie van Hervormingsgezinde Krachten van de federale premier, Ante Markovic. Daarnaast deden nog achttien partijen mee aan de race om 120 zetels in het republikeinse parlement. Naast Markovic' partij ging de strijd gisteren vooral tussen de zittende communisten, die zich tot socialisten hebben omgedoopt, en nationalistische groepen als de Beweging voor Panmacedonische actie en de Albanese Partij voor Democratische Welvaart. (Reuter)