Uitspraken van Woltgens door Ter Veld gekritiseerd

DEN HAAG, 12 nov. PvdA-fractievoorzitter Woltgens slaat 'de plank mis' met zijn suggestie dat gemeentelijke sociale diensten en bedrijfsverenigingen onvoldoende controle uitoefenen op werklozen. Dit zei staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken en werkgelegenheid) zaterdag voor de radio.

'Woltgens moet de zeshonderd sociale diensten die we hebben niet over een kam scheren', meent Ter Veld. 'Het is niet juist om sociale diensten, of groepen langdurig werklozen tot zondebok te maken van iets dat in de samenleving misgaat.'

'Die boosheid kan ik wel begrijpen', zei Woltgens gisteren in een reactie, 'maar slaat niet op de opvattingen die ik naar voren heb gebracht'. Volgens de PvdA-fractievoorzitter moet er worden gekort op uitkeringen van werkweigeraars en moeten de sociale diensten meer 'clientgericht' werken 'terwille van diegene die terecht een uitkering krijgen'.

Sancties maken het mogelijk 'dat de uitkering van de ander gewoon kan blijven worden doorbetaald', meent Woltgens.

Ter Veld noemde de sociale diensten 'nu al fatsoenlijk streng'. Volgens de staatssecretaris is er nog behoefte aan 130 extra fraudecontroleurs. Op dit moment wordt de vuistregel gehanteerd van een controleur per duizend uitkeringsgerechtigden. 'Het aantal van 470 controle-ambtenaren kan worden uitgebreid tot 600', aldus Ter Veld.