Trans World Airlines doet bod op Pan Am

ROTTERDAM, 12 nov. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Trans World Airlines (TWA) heeft een bod uitgebracht op concurrent Pan Am Corp. TWA is bereid 453 miljoen dollar voor alle aandelen Pan Am te betalen.

TWA wil ongeveer 150 miljoen dollar in contanten voldoen en het resterende gedeelte van circa 300 miljoen dollar in aandelen of obligaties. Pan Am heeft 151 miljoen aandelen uitstaan. TWA is dus bereid circa drie dollar per aandeel Pan Am neer te tellen. Afgelopen vrijdag sloot de koers van het aandeel Pan Am op de beurs van New York op 1,625 dollar.

Niet bekend

TWA heeft het bod, dat tot aanstaande vrijdag loopt, uitgebracht onder de voorwaarde dat Pan Am afziet van de verkoop van een aantal intercontinentale routes. In oktober heeft Pan Am met United Airlines een overeenkomst gesloten die Pan Am verplicht onder andere de lijndiensten die de luchtvaartmaatschappij uitvoert tussen de Verenigde Staten en Londen voor 400 miljoen dollar aan United Airlines over te dragen. Als die overeenkomst niet uiterlijk op 14 november wordt geeffectueerd, kan Pan Am die intrekken, aldus Pan Am. Maar Pan Am heeft laten weten alles in het werk te stellen de verkoop van de intercontinentale routes aan United Airlines door te laten gaan.

De drie grootste luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten, American Airlines, United Airlines en Delta Airlines, zijn traditioneel sterk op de binnenlandse markt. Maar deze maatschappijen expanderen steeds meer op de intercontinentale markt, waar TWA en Pan Am het van oudsher voor het zeggen hadden. American, dat zes jaar geleden nog niet op Europa vloog heeft nu meer dan 120 vluchten per dag op 14 bestemmingen. United Airlines voedt zijn binnenlandse vluchten met passagiers die het vanuit de Pacific invliegt nadat de luchtvaartmaatschappij de routes in dat gebied ook al van Pan Am heeft gekocht. Luchtvaartdeskundigen denken dat TWA, nu nog Pan Am's grootste concurrent op intercontinentale routes, vreest in de toekomst op die routes meer concurrentie van United Airlines te verduren krijgt dan van Pan Am.