'Steunen FC Den Haag is hetzelfde als gift aan Rode Kruis'

DEN HAAG, 12 nov. Zeventien jaar geleden stond FC Den Haag voor het laatst zo hoog in de eredivisie als de huidige vierde plaats. Toch trekt de club in stadion Zuiderpark beduidend minder publiek dan de andere ploegen uit het bovenste deel van de ranglijst. Feyenoord heeft een gemiddelde van bijna 20.000 toeschouwers per wedstrijd, FC Groningen 15.000, Vitesse en Fortuna beide 7.000. Den Haag, gisteren met 3-1 winnaar tegen Roda JC, blijft vooralsnog net onder de 5.000 steken.

Tegen Roda werd met 8.500 toeschouwers een voorlopig seizoenrecord bereikt. Dat is echter nog niet echt veel. Vooral niet voor een club die volgens vele betrokkenen komt uit de stad waar het voetbal wordt beleefd als nergens anders in Nederland. Een nog groter probleem voor FC Den Haag is het feit dat de sponsorinkomsten tegenvallen. Daarom zit de club elk jaar met een tekort op de begroting. Afgelopen seizoen kon het gat voor het grootste deel worden gedicht door de verkoop van Marcel Lindenaar aan FC Utrecht en vooral van topscorer Harrie van der Laan aan Feyenoord.

Jaloers

Volgens de clubleiders is het slechte imago van FC Den Haag uit het verleden ontstaan door de problemen met de supporters nog voelbaar. Verscheidene bedrijven zouden hun naam daardoor niet aan de vereniging willen verbinden. De Stoop, ex-voorzitter en nog steeds een suikeroom in het Zuiderpark, noemt die gedachtengang van deze kandidaatsponsors kortzichtig. 'Dan moeten ze ook niet met hun bedrijf in Den Haag gaan zitten. Want ook op straat vinden hier excessen plaats.' De 71-jarige Stoop zegt jaloers te zijn op plaatsen als Groningen, Arnhem en Venlo. 'Daar weten de directies dat hun personeel beter gemotiveerd is als het de plaatselijke voetbalploeg voor de wind gaat.' Stoop vindt het ook de plicht van de succesvolle grote Haagse bedrijven 'hun' voetbalclub te steunen. 'Het steunen van FC Den Haag komt voor mij op hetzelfde neer als een aanzienlijk bedrag te schuiven naar het Rode Kruis of Artsen zonder Grenzen. Ook FC Den Haag heeft een duidelijke functie voor het volk.'

Ton Smit, voorzitter van de Haagse business to businessclub, vindt Stoops klacht dat de grote ondernemingen in de stad FC Den Haag niet willen steunen niet terecht. Volgens hem doen de meeste inmiddels wel wat. 'Alleen nog niet met 100.000 of 200.000 gulden', aldus Smit. 'Het zijn lagere bedragen, die moeten groeien. Dat is een kwestie van tijd.' De businessclub heeft momenteel 110 leden. Per stoel in het Zuiderpark betalen ze jaarlijks 3.000 gulden. De club steunt ook andere Haagse sportzaken - atlete Stella Jongmans - , maar het voetbal is de hoofdzaak. Per jaar levert dat FC Den Haag ongeveer 700.000 gulden op. Volgens Smit moet dat bedrag snel naar een miljoen worden opgetrokken. In de toekomst moet ook shirtreclame meer gaan opleveren. Favoriet betaalt nu 250.000 gulden per jaar, maar de clubleiding wil na dit seizoen zeker een verdubbeling van het bedrag. Smit is van mening dat op deze wijze FC Den Haag binnen eigen gelederen aan meer geld kan komen om de begroting in de toekomst wel sluitend te krijgen zonder dat er spelers moeten worden verkocht.

Smit is geen voorstander van het plan van het bestuur om de commerciele kant van FC Den Haag door anderen te laten leiden. Dat zou een soort verhuur zijn. Bestuurslid Woody Louwerens, ex-keeper uit het profvoetbal, ziet daarin echter wel degelijk voordelen. 'Wij kunnen nu geen commercieel directeur betalen. Op zich is dat triest, ja. Maar via dat plan zouden we toch een professioneel topmanagement in huis krijgen.' Een geinteresseerd bedrijf of groep zal FC Den Haag per jaar een explotatie van drie miljoen moeten garanderen. Van de winst krijgt men dan 25 procent en de club 75 procent. Een eerste gegadigde is inmiddels afgehaakt.

De actieve De Stoop heeft zich bereid verklaard om vier jaar lang een bedrag van 250.000 gulden te willen besteden aan zijn plan om de jonge talenten uit de selectie langdurige contracten aan te bieden. Dat idee is van Ajax afgekeken. Stoop: 'FC Den Haag heeft behoefte aan een eigen gezicht. Daar zorgen spelers voor die hier al jaren spelen. Dat is beter dan een Zambiaan of Rus te kopen.' Stoop heeft wel als eis gesteld dat trainer Co Adriaanse nog vier jaar blijft. Hem is ook een contract tot juli 1994 aangeboden.

Dingeman Stoop was twee jaar geleden verantwoordelijk voor het aantrekken van de trainer. 'Naast Adriaanse heb ik bij m'n vertrek als voorzitter ook Walraven als mijn opvolger binnengehaald. Ach, ook in mijn leven gaat er weleens iets verkeerd.' Hans Walraven bleek geen succes als kopman en verdween weer snel uit het Zuiderpark. Zijn plaats aan het hoofd van de tafel werd ingenomen door Henk Werkhoven, een ex-piloot en directeur van bouw- en woningtoezicht van de Haagse gemeente. Met het contracteren van Adriaanse deed Stoop destijds wel een hele goede zet. De Amsterdamse trainer is door zijn frisse instelling een uitzondering in de voetballerij. Hij laat zijn ploeg altijd aanvallend spelen. Afgelopen seizoen scoorde FC Den Haag, tiende in de eindstand, na kampioen Ajax en nummer twee PSV de meeste doelpunten in de eredivisie, 58.

Amateurs

Op papier is FC Den Haag een beperkt elftal. Daarom laat Adriaanse zich het hoofd niet op hol brengen door de vierde plaats en negeert hij het uitbundige gezang, We gaan Europa in , van de Haagse aanhang. Het is opmerkelijk dat er drie spelers in de basiself staan die een half jaar geleden nog in de amateurs speelden, Anton Vriesde, Emiel van Eykeren en Marcel Valk. Van Eykeren is zelfs afkomstig van een derdeklasser, ZVV uit Zaandam. Valk behoorde gisteren tegen Roda JC tot de uitblinkers. Hij scoorde met een sublieme actie het tweede doelpunt en schoot later nog een keer op de paal. 'Valk is al verder dan Harrie van der Laan in dezelfde fase. Hij is een completere voetballer', aldus Co Adriaanse. De trainer vindt bovendien dat zijn middenvelder Cor Lems in het Nederlands elftal hoort. Hij kreeg na afloop steun van collega Jan Reker van Roda. 'Lems moet niet in Oranje, maar meteen naar AC Milan.'

Adriaanse denkt ook weleens aan een topclub. Daarom aarzelt hij nog om het tot '94 lopende contract te tekenen ondanks dat hij FC Den Haag een unieke en ideale vereniging vindt. Hij moet ook beseffen dat hij bij een andere ploeg waarschijnlijk niet zo veel vrijheid heeft als in het Zuiderpark. De beschaafde Adriaanse is onbescheiden als hij zegt zichzelf als de enige trainer te zien 'die van het Nederlands elftal een aanvallende vechtmachine kan maken'. Hij vindt het een belediging voor de trainers in het land dat Michels 'bij wijze van noodoplossing' weer bondscoach is geworden. Hij heeft waardering voor diens assistent Dick Advocaat, maar noemt hem 'de Karpov van het voetbal'. 'Hij heeft altijd met zwart gespeeld, defensief.' En Kasparov zit dan natuurlijk bij FC Den Haag op de bank.

    • Hans Klippus