Sotheby's veilt 'meesterproef' Van Meegeren

AMSTERDAM, 12 nov. Bij Sotheby's in Billingshurst, West-Sussex (Engeland) komt morgen het schilderij 'Christus, lerende in de tempel' (1945) van meestervervalser Han van Meegeren (1889-1947) onder de hamer. Als richtprijs noemt het veilinghuis een bedrag van 15 tot 25.000 pond.

Op 29 mei 1945 arresteerde de Politieke Opsporingsdienst (POD) Van Meegeren omdat hij tijdens de bezetting nationaal kunstbezit aan Goring zou hebben verkocht. Van Meegeren wees de beschuldigingen onmiddellijk van de hand: hij had Goring juist bewust bedrogen door hem alleen valse schilderijen te verkopen. Van Meegeren schilderde vervolgens 'Christus, lerende in de tempel' om te bewijzen dat de Vermeers die hij aan Duitsland had verkocht tijdens de oorlog, van zijn hand waren.

Met deze bekentenis verklaarde Van Meegeren zich tevens schuldig aan het oplichten van museum Boymans-van Beuningen in 1938 door het museum een andere Vermeer-vervalsing, 'De Emmausgangers', voor meer dan een half miljoen te verkopen.

Sotheby's in Billingshurst wil niet zeggen hoe men aan het doek is gekomen, alleen dat de verkoper een Engelsman is.