RATATOUILLESOEP

De 'r' is in de maand en dus is het de tijd van de stevige maaltijdsoepen. Liefst wel soepen die niet overlopen van calorieen. De ratatouillesoep voldoet aan die maatstaf.

Voor 4-5 personen:

250 g witte bonen

Een ratatouillepakket (bestaande uit: 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 aubergine, 1 courgette, 1 rode en 1 groene paprika, 1 tomaat, 1-2 takjes tijm)

4 eetlepels olie

1 theelepel Provencaalaalse kruiden(E1 bouillontablet

1 blikje tomatenpuree (140 g)

zout, peper

Was de bonen, week ze minstens 8 uur in ruim koud water en kook ze in 1-11/2 uur gaar. De gaartijd hangt af van de soort en de ouderdom van de boon. (Bij gebruik van bonen uit blik of pot bent u uiteraard sneller uit: het hele gerecht is dan klaar in pakweg 20 minuten). Pel en snipper de ui en de knoflook. Verwijder de uiteinden van de courgette en de aubergine en snijd de groenten in kleine blokjes. Halveer de paprika's, verwijder steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin 5 minuten lang de stukjes groente met de tijm. Af en toe omscheppen. Voeg de tomaat, in stukjes gesneden toe, evenals de Provencaalaalse kruiden, het bouillontablet en anderhalve liter water. Koalles in 10-15 minuten gaar. Giet de gare bonen af en roer ze met de tomatenpuree door de soep. Voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer er (warm) uienkaasbrood (uienkruier) bij. Of laat de soep volgen door kaas op een kaasplateau.

    • Annelène van Eijndhoven