'Priveleven Nijmeegse BVD-agenten niet geschaad'

ARNHEM, 12 nov. Zes Nijmeegse agenten van de Politieke Inlichtingen Dienst (PID) worden niet geschaad in hun priveleven door een boek over hun werkzaamheden.

Dit zei vanochtend de Amsterdamse advocaat mr. P. Bakker Schut tijdens een kort geding voor de president van de Arnhemse rechtbank.

In het geding eisen de zes politiefunctionarissen en de gemeente Nijmegen onder meer een verspreidingsverbod van het boek 'De tragiek van een geheime dienst', dat sinds vorige week verspreid wordt door de Amsterdamse uitgeverij Ravijn. De politiemensen eisen hierbij een dwangsom van 5.000 gulden voor elke overtreding van dit verbod.

Behalve de uitgeverij Ravijn hadden de agenten en de gemeente Nijmegen voor het geding de socialistische boekhandel 'De Oude Mol', het cafe 'De Bijstand', de bewonersvereniging van het kraakpand 'De Grote Broek', alle te Nijmegen, en de Stichting Amok gedagvaard.

Volgens de Nijmeegse gemeenteadvocaat mr. F. J. P. Delissen worden de PID-agenten door de publicatie van het boek in hun priveleven geschaad. In een hoofdstuk over de werkwijze van de PID in Nijmegen zijn foto's van de agenten afgedrukt. Ook zijn adressen, telefoonnummers en gegevens over hun auto's opgenomen. Behalve een verspreidingsverbod willen de eisers dat alle verkochte exemplaren van het boek worden teruggehaald en dat ook het in voorraad hebben van het boek verboden wordt.

Deze eisen werden door de verdediging disproportioneel en onuitvoerbaar genoemd. Namens de uitgeverij Ravijn stelde Bakker Schut dat niet het priveleven van de agenten wordt geschaad, maar hun functioneren als geheim agent.