Plovie speelt het spel mee

Het meest vertederende sportbericht kwam vorige week uit Belgie. Pascal Plovie, de verdediger van Club Brugge die door een ordinaire elleboogstoot van Marco van Basten een jukbeenbreuk opliep, is bereid voor de UEFA-tuchtcommissie de spits van AC Milan vrij te pleiten. De Belg wil niet dat Van Basten een schorsing krijgt 'omdat de beste spits ter wereld dat niet verdient'. Hoewel de tv-beelden duidelijk aantonen dat Van Basten meedogenloos uithaalt, zegt Plovie dat hij begrip heeft voor de Nederlander en dat deze zijn elleboog niet bewust in zijn gezicht plaatste.

Dus onbewust. Dan is het wel slecht gesteld met Van Basten. Wie in een automatisme met zijn elleboog hard een tegenstander probeert te raken, vooral als daarvoor geen enkele aanleiding is, is over zijn toeren. Wie dan zonder blikken of blozen beweert dat 'er van opzet geen sprake is geweest' maakt zich voorgoed ongeloofwaardig.

In Italie krijgt een spits als Van Basten wekelijks te maken met verdedigers als Bergomi en Vierchowod, straatvechters die geen moeite hebben met harde ingrepen. Opvallend is dat veel aanvallers niet zoveel te verduren hebben als de Nederlander. Maar Baggio, Schillaci, Careca, Branca, Voller, Klinsmann, Vialli en Maradona trekken niet zo vaak aan shirtjes, geven geen sarrende duwtjes en gedragen zich niet zo hautain. 'San Marco' is daarom niet populair bij zijn Italiaanse collega's.

Een spits die niet scoort, faalt. Van Basten beseft dat. De Milan-spits mag dan met zijn acties een extra dimensie aan een wedstrijd geven, zolang hij niet scoort is hij niet tevreden. Bovendien heeft Milan Van Basten niet in dienst voor de show. Blijven doelpunten uit dan reageren topscorers hun onkunde altijd af op anderen, zoals Van Basten op scheidsrechters of op horzels als Plovie en de Portugees Veloso.

Gisteren scoorde Van Basten eindelijk weer pas zijn vijfde dit seizoen. Mogelijk is hij nu over zijn depressie heen. Hij zou zijn slechte reputatie kunnen opvijzelen door toe te geven dat hij opzettelijk met een stoot wilde verhinderen dat Plovie eerder bij de bal kwam. En misschien ook dat de 'yell' op de Brugse tribunes 'Marco is een homo' hem heeft gestoord. Plovie zal dan echter een aanklacht bij de politie indienen wegens mishandeling. Dat beseft Van Basten ook: ontkennen tot het tegendeel is bewezen. Zou die 'arme' Plovie nu echt die harde praktijken niet kennen? Nee, hij speelt het spelletje mee.

    • Guus van Holland