Onverwachte geweldsexplosie in Oosterparkstadion; Bengtsson: 'Gebrek aan stabiliteit is grootste probleem van Feyenoord'

GRONINGEN, 12 nov. Deze week wordt de benoeming officieel van Ger Lagendijk momenteel nog technisch adviseur als directeur sportief bij Feyenoord. Gisteren nam Lagendijk al een voorschot op zijn nieuwe functie toen hij na het 1-1 gelijke spel van Feyenoord tegen FC Groningen in de bres sprong voor Gaston Taumont, volgens Lagendijk 'het liefste jongetje uit de klas'. Taumont, die in zijn loopbaan als profvoetballer nog nooit een officiele schorsing aan zijn broek heeft gekregen, vormde de directe aanleiding tot een opstootje in het uitverkochte Oosterpark (18.500 toeschouwers) met een uniek karakter. Binnen zestig seconden stuurde scheidsrechter Jaap Uilenberg drie spelers twee van Feyenoord en een van FC Groningen naar de kleedkamer. 'Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt', sprak de arbiter uit Losser (Overijssel) verbouwereerd. 'Ik weet wel leukere manieren om mijn zondagavonden te besteden dan het schrijven van officiele rapportjes aan de KNVB.'

Twaalf minuten voor het einde bevond Uilenberg zich plotseling temidden van vechtende Groningers en Feyenoorders. Een volstrekt onverwachte geweldsexplosie in een duel dat op dat moment volledig in evenwicht was (1-1) en gezien het vriendelijke karakter in de voorafgaande periode rustig naar het einde leek te kabbelen. Tot de doorgebroken Taument werd neergehaald door Groningen-speler Roossien. Uilenberg hanteerde de voordeelregel, gaf Roossien achteraf pas een gele kaart, maar Taument haalde persoonlijk zijn gram door de speler van Groningen in het voorbijlopen onderuit te schoppen. De Feyenoorder kreeg voor dit vergrijp een rode kaart. Daarna voltrokken de gebeurtenissen zich in snel tempo. Spelers uit beide kampen sprongen op elkaar af, waarbij Feyenoord-spits Piet Keur en Groningen-aanvaller Djurovski ook een rode kaart kregen. Uilenberg: 'Ik stond plotseling midden tussen vechtende spelers, maar ik straf op grond van de waarneming die ik op zo'n moment kan doen. Keur en Djurovski sloegen duidelijk naar elkaar waarbij ze elkaar ook raakten. Dan is slechts een straf mogelijk.'

Schuld

Feyenoord-trainer Gunder Bengtsson: 'Ik houd niet van rode kaarten. De scheidsrechter heeft de zaak uit de hand laten lopen. Het begon al met de rode kaart van Taument. Die had hij voor een dergelijke overtreding nooit mogen trekken.' 'Dat vind ik onzin', werd Bengtsson gecorrigeerd door zijn collega van Groningen Hans Westerhof. 'De schuld van deze affaire in de schoenen van de scheidsrechter schuiven is wel het laatste wat we moeten doen. Die kaarten waren wel terecht.'

Bengtsson, de Zweedse 'sfinx' die het afgeven van nietszeggende uitspraken bijna tot kunst heeft verheven, schoot voor zijn doen met zijn ongezouten kritiek opmerkelijk uit zijn slof. Het is tenslotte mode af te geven op de arbitrage. Anders zou een bijeenkomst van Reker, die zijn collega's in Zeist heeft uitgenodigd om eens een flinke boom op te zetten over het verfoeide zwarte korps, weinig kans van slagen hebben gehad.

Wellicht was Bengtsson echter gepikeerd door het feit dat Feyenoord na een doelpunt van Kiprich alsnog een zeker lijkende overwinning uit handen gaf in Groningen. Dat gebeurde toen Taument in een situatie van vier aanvallers tegen drie verdedigers knullig de bal verspeelde. Waarna Roossien uit de direct daarop volgende tegenaanval een combinatie van Ten Caat en Meijer met een doelpunt kon afronden en daarmee de gelijkmaker produceerde.

Feyenoord is met een vijfde plaats op de ranglijst (12 punten uit 11 wedstrijden) momenteel niet meer dan een simpele middenmoter. De eens zo roemrijke club staat daarmee zelfs nog twee plaatsen lager dan FC Groningen, dat met een bescheiden budget van viereneenhalf miljoen gulden qua resultaat het optimale rendement uit het geinvesteerde kapitaal behaalt.

Feyenoord mag momenteel sportief door de buitenwereld dan niet helemaal meer au serieux worden genomen, in Rotterdam-Zuid is men gewend in andere bedragen te denken. Algemeen directeur Martin Snoeck schermt met een riscodragend vermogen van 25 miljoen gulden onder meer voor spelersaankopen om de gewezen topclub in de toekomst nieuw leven in te blazen. Snoeck zegt van de sponsors al 15 miljoen gulden aan toezeggingen te hebben maar realiseert zich dat alles valt of staat met een toppositie op de ranglijst. Ondanks forse investeringen is het huidige spelersmateriaal niet in staat gebleken een dergelijke positie af te dwingen. Namen als Kieft en Gillhaus beiden te duur hebben de afgelopen weken in de Kuip al gecirculeerd als eventuele versterking voor het elftal. Maar dat een dergelijke korte termijn-politiek wel eens een averechts effect kan hebben maakt John Metgod duidelijk als hij uitlegt: 'Deze groep heeft voldoende kwaliteit om het zelf op te knappen. Als je nu gaat versterken moet het werkelijk om een echte kanjer gaan. Anders heeft het geen zin.'

Bengtsson is er echter van overtuigd dat Feyenoord de weg naar de top alweer is ingeslagen. Hij claimt echter geduld. Bengtsson: 'Het grootste probleem is dat Feyenoord op dit moment niet stabiel genoeg is. We verspelen thuis zo maar een punt tegen Heerenveen. Dat overkomt Ajax of PSV niet zo gemakkelijk. Dat is het verschil.'

Het enige positieve dat er gistermiddag over Feyenoord echter viel te zeggen is dat het elftal op miraculeuze wijze op de been bleef. Vooral de eerste helft toen Ten Caat tot twee keer toe Feyenoord-keeper De Goeij omspeelde maar vervolgens het doel niet kon vinden ontsnapte Feyenoord fortuinlijk. Niettemin trof Keur de binnenkant paal en nam Feyenoord via Kiprich de leiding. Waarschijnlijk doelt Lagendijk op dit soort momenten wanneer hij uitlegt: 'De sfeer bij Feyenoord is ten opzichte van vorig jaar duidelijk verbeterd. De bereidheid om te werken voor elkaar is er weer.'

Lagendijk komt bij Feyenoord in vaste dienst omdat hij in dat geval ook verantwoording schuldig is aan het bestuur van de club. Tot nu toe was de adviseur die op de loonlijst bij sponsor HCS staat ongrijpbaar en speelde hij als bemiddelaar een prominente rol op de achtergrond, waarbij wel vast is komen te staan dat Lagendijk nu al een enorme machtspositie heeft bij Feyenoord.

Maar niet alleen bij de clubs, ook bij de KNVB is men de laatste tijd huiverig voor onduidelijke functies en verstrengeling van belangen. Hoewel voorzitter Van Rooijen zelf daar weinig moeite mee blijkt te hebben. De KNVB kwam poolshoogte nemen bij Groningen hoe het zit met de huidige structuur van de club. Technisch directeur Martin Koeman echter: 'Hier gebeurt niets onreglementairs. De manager en ik staan op de loonlijst, het bestuur werkt onbezoldigd. Maar de KNVB vertrouwde dat niet.'

    • Marc Serné