Negatief voetbal loont tegen Ajax

AMSTERDAM, 12 nov. Ajax heeft nog geen antwoord op elftallen die met negatieve bedoelingen de landskampioen tegemoet treden. Na FC Twente en FC Utrecht slaagde ook RKC er gisteren in om met verdedigend voetbal een punt te pakken tegen het team van Leo Beenhakker. Voor de tweede achtereenvolgende keer werd het in De Meer, dat voor deze wedstrijd ongekend vol zat, slechts 0-0.

RKC-trainer Leo van Veen mocht zich er niet voor op de borst slaan maar hij was wel de morele winnaar. De ex-voetballer had Ajax in Nieuw Galgenwaard vanaf de tribune al zien martelen tegen FC Utrecht (0-0) en dat goed in zijn geheugen geprent. 'Eigenlijk was dat voor mij een bevestiging hoe je tegen Ajax moet spelen', aldus Van Veen. 'We hebben ook vandaag weer met Leo Hutten op rechts en Ray Richardson op links de vleugels goed afgeschermd. De verdedigers kregen de opdracht niet te fel af te stoppen, want dan loop je alleen maar het risico te worden uitgespeeld. Doelman Herman Teeuwen kreeg net als vorig jaar de kans om te groeien in de wedstrijd omdat we Ajax zoveel mogelijk uit het zestienmetergebied hielden.'

Johnny van 't Schip produceerde vanaf de rechterflank nog een paar goede voorzetten, maar de acties van Bryan Roy op links leverden weer te weinig rendement op. De linksbuiten, die toch al niet in een goed blaadje staat bij bondscoach Rinus Michels, hoeft dan ook niet de illusie te hebben dat hij voor de interland tegen Griekenland (21 november) verzekerd is van een basisplaats. Richard Witschge maakte tegen Portugal geen sterke indruk, maar oogde gisteren in zijn duels met Rob Maas gedisciplineerd en sterk aan de bal. Een andere international, Danny Blind, zou tegen de Grieken graag als vrije verdediger opereren nu Van Tiggelen wedstrijdritme mist en Koeman herstelt van een achillespeesoperatie. De rechtsback kon gisteren tegen RKC 45 minuten proefdraaien.

Leo Beenhakker had Danny Blind op de positie van de geblesseerde libero Marciano Vink geposteerd en daardoor kreeg Sonny Silooy een basisplaats. Maar in de rust bracht de technisch directeur een logische correctie aan. Silooy moest het veld ruimen voor Jonk om wat meer snelheid in de aanval te brengen. Beenhakker wachtte vervolgens te lang met het inzetten van Willems, die over de grond niet zo veel toevoegt aan het spel van Ajax maar in de lucht des te meer. Van Veen: 'Ik was vooraf slechts bang voor Bergkamp en Willems. Die twee konden ons met kopballen in de problemen brengen. Gelukkig kwam Willems er pas in toen de scherpte bij Ajax al weg was.'

Voorsprong

Leo Beenhakker mokte achteraf nog wat over de negatieve strijdwijze van RKC. Hij had zijn concept afgestemd op een tegenstander met twee spitsen en de aanvallend ingestelde Ricardo Moniz. Maar Van Veen hield de middenvelder wijselijk op de bank. Na het zien van de opstelling, om kwart voor twee, vond Beenhakker het te laat zijn formatie weer te wijzigen. Van Veen had toen al een belangrijke voorsprong op zijn tegenstander. De kritiek op het publieksonvriendelijke voetbal liet hem achteraf koud. 'We dreigden in degradatiegevaar te komen. Dit punt hadden we hard nodig. We werken in Waalwijk met een begrotinkje van 2,4 miljoen. Als we eens een leuke speler hebben dan gaat hij naar het buitenland. Onlangs werden we door Ajax benaderd voor onze tweede keeper Hans Vonk. Wij wilden hem wel ruilen tegen Ronald de Boer, maar toen gaven ze in Amsterdam niet thuis. Dit gelijkspel geeft ons een mentale opkikker. Jammer voor het publiek in De Meer.'

RKC speelde vorig jaar in De Meer ook al anti-voetbal. Ajax was dus gewaarschuwd. De ploeg mist echter een breekijzer om tegen een gesloten verdediging een opening te forceren. Dat zal Ajax volgend seizoen in Europees verband weer gaan opbreken. Technisch directeur Leo Beenhakker realiseert zich dit maar al te goed en heeft op het gebied van personele uitbreiding zijn verlangens die hij verbindt aan een nieuw tweejarig contract. Het bestuur van Ajax had enkele weken geleden al een orienterend gesprek met Beenhakker. Daarin maakten voorzitter Van Praag en penningmeester Van Os duidelijk dat er de komende jaren weinig financiele speelruimte is in De Meer. 'Met deze selectie moet het gebeuren', kreeg Beenhakker te horen. En dat is nu net iets waar de Rotterdammer, die de intentie heeft bij Ajax te blijven, over van mening verschilt. Een kopsterke spits mag er pas komen als hij niet meer dan een paar ton kost of wanneer de transfer van een andere speler extra geld in het laatje brengt. De komende twee weken gaat bestuurslid Van Os op vakantie. Daarna hoopt hij Beenhakker voor nog twee jaar vast te leggen. Van Os rekent op zijn 'overredingskracht'. Maar Beenhakker weet intussen binnen welke smalle marges hij de komende jaren moet werken.

    • Erik Oudshoorn