Koersen Amsterdam stijgen ruim 1 procent

ROTTERDAM, 12 nov. De Europese beurzen waren vanmorgen in een goede stemming. De aandelenkoersen op het Damrak stegen ruim een procent, Tokio was gesloten.

AMSTERDAM Unilever heeft vanmorgen korte tijd na opening van de handel haar interimdividend van fl. 1,44 op de beurskoers ingelopen. De multinational noteerde rond het middaguur fl. 142,90 tegen een slot van fl. 142,30 vrijdag. Zodoende boekte het fonds een koerswinst van fl. 2,04.

Daarmee gaf Unilever de toon aan voor de effectenmarkt van vanmorgen. Die lag er vriendelijk bij na een weekeinde waarin geen bedrijfsnieuws naar buiten kwam. Bovendien reageerde Amsterdam op de winst van 45 punten van het Dow Jones-gemiddelde op de beurs van New York van vrijdag. In de Verenigde Staten is het vandaag Veteranendag waardoor de overheidsinstellingen gesloten blijven.

Verder stond Amsterdam onder invloed van de stijgingen in Frankfurt en Londen. De winst van meer dan dertig punten in Frankfurt van vanmorgen werd door handelaren als voornamelijk technisch van aard betiteld. Dat gold ook voor een belangrijk deel in Amsterdam. Vrijwel alleen de beroepshandel opereerde vanmorgen actief aan de vraagkant. Als die dan in een markt zonder aanbod valt, is het niet verwonderlijk dat de koersen een vriendelijke aanblik tonen.

De stemmingsindex stond met een stand van 94,6 rond het middaguur een vol punt beter dan het slot van vrijdag. Tot de uitschieters behoorden Volmac, die fl. 2,10 hoger noteerde op grond van geruchten dat het automatiseringsbedrijf zich mocht verheugen in de belangstelling van een grote internationale automatiseerder, en Fokker, die het tegen het eind van de ochtend fl. 1 beter deed op fl. 35.

Op de lokale markt moest Ravast fl. 1,20 terug naar fl. 43,80, terwijl op de parallelmarkt nieuwkomer Newtron een dubbeltje beter noteerde op fl. 10,30 maar daarmee nog drie dubbeltjes onder de introductiekoers van eind oktober lag. De obligaties waren vanmorgen tot een dubbeltje hoger.

TOKIO - De beurzen van Tokio was vandaag gesloten in verband met de feestelijkheden rond de kroning van de nieuwe keizer Akihito.