Instellingen testen medicijn tegen agressief gedrag patient

WEESP, 12 nov. Het farmaceutische bedrijf Duphar BV te Weesp heeft een mogelijk geneesmiddel ontwikkeld voor de behandeling van agressieve gedragsstoornissen bij psychiatrische patienten. Het middel, eltoprazine, wordt al enige tijd uitgetest in psychiatrische instellingen in Nederland.

De verbinding is actief als vervanger van de neurotransmitter (zenuwprikkeloverdrachtsstof) serotonine. Uit eerder onderzoek is bekend dat gebrek aan serotonine in de hersenen een bepalende factor kan zijn voor het vormen van gewelddadig suicidaal gedrag of gewelddadige gedragingen als moord of brandstichting.

De specificiteit van eltoprazine is aanzienlijk en de bijwerkingen (af en toe misselijkheid of duizeligheid) zijn bij normale dosering marginaal. Op beperkte schaal wordt het middel uitgetest in de psychiatrische centra De Groote Beek in Eindhoven en St. Servatius in Venray. Het verdere onderzoek voor de ontwikkeling tot een geneesmiddel zal ten minste nog drie jaar in beslag nemen.

Volgens de New Yorkse serotonine-expert prof.dr. H. M. van Praag kan de toepassing van een psychofarmacum als eltoprazine grote gevolgen hebben voor de rechtsspraak en de behandeling van gewelddadige delinquenten. Hij spreekt van een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de biologische determinanten van agressief gedrag.

De ontwikkelingen rond eltoprazine komen vanavond uitgebreid aan de orde in het tv-wetenschapsmagazine Concept (NCRV, Ned. 1, 23.35 uur). In dit programma wordt tevens teruggekeken op de maatschappelijke weerstand tegen onderzoek naar biologische determinanten van agressief gedrag in de jaren zeventig (de affaire-Buikhuizen).