Indonesie gunt order telecommunicatie aan AT en T en Japanners

AMSTERDAM, 12 nov. Een jarenlange strijd tussen de telecommunicatie-bedrijven AT en T NSI uit Hilversum en de Japanse gelegenheidscoalitie NEC/Sumitomo om een omvangrijke order in Indonesie is met diplomatie beslist. Indonesie heeft de opdracht verdubbeld, zodat beide bedrijven het werk krijgen waar ze op uit waren.

Na bemoeienis van de regeringen van Nederland, Japan en de Verenigde Staten besloot de Indonesische PTT, Perumtel, digitale telefooncentrales met een capaciteit van 700.000 telefoonlijnen te bestellen, in plaats van de oorspronkelijke 350.000 lijnen. De bedrijven waren gebrand op de opdracht omdat Indonesie wordt gezien als een van de meest belovende markten voor nieuwe telefooncentrales in de toekomst. In totaal zou er in Indonesie behoefte zijn aan 6 miljoen lijnen.

De voorgeschiedenis van het besluit is illustratief voor het belang van de order. In 1982 won het Duitse Siemens als eerste onderneming een opdracht om digitale telefooncentrales te leveren. Om niet afhankelijk te blijven van een leverancier schreef Perumtel in 1986 een nieuwe opdracht uit, en selecteerde pas begin dit jaar de in Nederland gevestigde dochter van de Amerikaanse telecommunicatie-gigant AT en T en de Japanse combinatie NEC/Sumitomo.

De oorspronkelijke offerte van AT en T NSI werd gesteund door het ministerie van economische zaken via rentesubsidies van enkele tientallen miljoenen guldens. Het ministerie wilde op die manier onderzoek en ontwikkeling van digitale centrales in Nederland ondersteunen en tevens een bijdrage leveren aan de infrastructuur van Indonesie.

Bij AT en T NSI werken 5800 mensen, van wie 4300 in Nederland. Oorspronkelijk was het bedrijf een 50/50 joint venture tussen Philips en AT en T. Philips heeft zijn belang geleidelijk verminderd en is dit jaar volledig uit de combinatie gestapt.

De politieke druk op Indonesie bereikte een hoogtepunt toen de Amerikaanse president Bush zich in een brief aan de regering in Jakarta beklaagde over de lobby van Japanse zijde. Japan zou Indonesie hebben gepaaid met ontwikkelingshulp. In de Indonesische pers werd de brief van Bush 'neo-koloniaal' genoemd.

Begin dit jaar trok Indonesie de opdracht in en begon een nieuwe procedure, officieel omdat geen van de bedrijven voldeed aan alle technische specificaties.

Oorspronkelijk hebben ook het Japanse Fujitsu, de Australische dochter van het Zweedse Ericsson en de Nederlandse dochter van het Franse Alcatel om de opdracht gestreden.