Hervormers geweerd uit bestuur PSOE

MADRID, 12 nov. De Spaanse premier, Felipe Gonzalez, heeft een partijcongres van de Spaanse socialisten (PSOE) gisteren opgeroepen tot meer openheid, maar desondanks slaagden hervormers er niet in hun vertegenwoordiging in het partijbestuur uit te breiden. Minister van economische zaken Carlos Solchaga, een pleitbezorger voor meer openheid bij de socialisten, was een van de vier ministers die uit het partijbestuur werden geweerd.

Solchaga omschreef het congres als een overwinning voor 'Alfonso Guerra en het partijapparaat'. Vice-premier Guerra die de PSOE in een ijzeren greep houdt, raakte begin dit jaar in opspraak toen bleek dat zijn broer zich had verrijkt vanuit een regeringskantoor. Guerra en Gonzalez werden beiden unaniem herkozen, respectievelijk als secretaris-generaal en vice-secretaris-generaal van de PSOE. Terwijl Guerra een staande ovatie kreeg van de 871 afgevaardigden moest Solchaga zich op het congres verdedigen tegen aantijgingen dat zijn liberale economische beleid het verschil tussen arm en rijk in Spanje heeft vergroot.

Het congres besloot het partijbestuur uit te breiden van 23 tot 31 leden. Gonzalez verdedigde de verdeling ten gunste van Guerra als 'een boodschap aan de maatschappij dat dit een solide partij is die zijn ideeen kan vernieuwen en niet een die is gebroken of verdeeld'. De premier zei tevens dat de PSOE een 'gezamenlijk dak' wil bieden voor heel links in Spanje. Vorige week sloot een groep communisten zich aan bij de PSOE en sloten de centrum-liberalen (CDS) van oud-premier Suarez een politiek akkoord met de socialisten.

Het congres maakte een einde aan het officieel nog verplichte lidmaatschap voor PSOE-leden van de vakcentrale UGT. Deze verplichting was al langer in onbruik geraakt, zeker nadat de UGT stakingen afkondigde tegen het economisch beleid van de regering-Gonzalez.(AP, Reuter)