Hassan wil Arabische top als laatste kans om oorlog te voorkomen

RABAT/ BAGDAD, 12 nov. De Marokkaanse koning, Hassan II, heeft gisteren opgeroepen tot het houden van een Arabische topconferentie als laatste mogelijkheid om een oorlog in het Golfgebied te voorkomen. Irak heeft echter dusdanige voorwaarden voor zijn deelneming gesteld dat zo'n bijeenkomst, althans op korte termijn, onwaarschijnlijk lijkt.

'Een oorlog tussen Arabieren nadert', zei Hassan, die na de Iraakse invasie van Koeweit troepen naar Saoedi-Arabie heeft gestuurd. De Marokkaanse koning deed een beroep op de Arabische leiders 'vrede een laatste kans te geven'. Hij zei dat Marokko bereid is een dergelijke top, in de komende week, te huisvesten. Daar zouden 'initiatieven moeten worden besproken en garanties om de impasse te doorbreken en de vrees van sommigen van ons weg te nemen'. 'Laten we bijeenkomen en bekijken welke besluiten we kunnen nemen ten aanzien van internationale garanties om iedereen het zijne te geven en opdat Koeweit weer wordt wat het was en opdat Irak een tevreden en bevredigend lid wordt binnen onze Arabische familie en onze islamitische Umma (gemeenschap).' Daarbij onderstreepte hij dat een eventuele oorlog 'geen enkel onderscheid zal maken tussen de onschuldige en de schuldige'.

Jordanie en de PLO hebben inmiddels laten weten in te stemmen met het idee van een topconferentie. Ook de ministers van buitenlandse zaken van Frankrijk en Chia, Dumas en Qian Qichen, reageerden positief.

Irak liet weten de top te zullen bijwonen, maar alleen als wordt voldaan aan vier voorwaarden. Zo zou vantevoren 'serieus' overleg moeten worden gepleegd over de kwestie van de Golf, met name met Irak, 'dat niet is geraadpleegd'. Andere voorwaarden zijn dat 'de top niet wordt gehouden onder de dreiging van de buitenlandse troepen' in Saoedi-Arabie, en dat wordt gepraat over de plaats van de top en de omstandigheden waaronder die wordt gehouden. Ten slotte moet een top niet alleen over de Golf gaan, maar ook over het Palestijnse conflict en andere Arabische vraagstukken.

In een vraaggesprek met de Britse televisiemaatschappij ITN riep de Iraakse president, Saddam Hussein, opnieuw op tot alomvattend vredesoverleg, waarbij de Palestijnse kwestie bovenaan de agenda zou moeten staan. Maar tevens uitte hij twijfel over de eensgezindheid van de coalitie die tegenover hem staat.

Saddam erkende dat de grote mogendheden en 'een aantal landen' zich tegenover Irak hebben opgesteld, 'maar te zeggen dat de wereld zich tegen Irak heeft verenigd is onjuist'. 'Dit is niet alleen onze indruk', zei hij. 'In de verklaringen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannie verwoorden deze landen zelf hun bezorgdheid dat de eenheid de zogenaamde eenheid tegen Irak misschien aan een splijting onderhevig is.' (Reuter, AP, AFP)