Grootmeesters zijn aan rustdag toe

GRONINGEN, 12 nov. Een dampartij tussen Rob Clerc en Ton Sijbrands is een speciale gebeurtenis. Beide spelers keuren elkaar wegens een persoonlijk conflict al jaren geen blik waardig en geven elkaar dus ook geen hand. Clerc zat bij het begin van het onderlinge treffen tijdens het wereldkampioenschap in Groningen achter het bord, maar toen de arbiter de klok van Sijbrands in werk had gesteld, verdween hij. Sijbrands dook na enkele minuten op uit de analyseruimte, deed zijn zet en ging wandelen. Nadat Clerc zijn zet had gedaan, herhaalde de situatie zich, zodat een confrontatie achterwege bleef. Het remise-aanbod van Sijbrands werd door Clerc niet rechtstreeks beantwoord. De Hagenaar schreef 1-1 op zijn notatiebiljet en liet daardoor blijken het aanbod te accepteren.

Het was een van de vele remises van het afgelopen weekeinde. De grootmeesters bij in het vijftiende WK zijn duidelijk toe aan de rustdag van morgen. Ze zijn vermoeid. Dit bleek vooral in de vierde ronde toen bijna alle grootmeesters verliespunten opliepen. Van der Wal en Valneris waren het meest produktief en namen een punt voorsprong op een zevental achtervolgers, onderwie Ton Sijbrands en titelverdediger Tsjizjov.

Dat het voor de topspelers uitkijken is tegen de zogenaamd 'mindere goden' is in dit toernooi inmiddels wel duidelijk geworden. Zo had Clerc zaterdag al na twee uur spelen een prachtige stand opgebouwd tegen de debuterende Tchicaya, die zich echter nergens wat van aantrok. Met simpele verdedigingsmiddelen liet hij Clerc stormlopen op zijn positie. In de tijdnoodfase bleek die tactiek de juiste. Want de Nederlandse kampioen bereikte hoegenaamd niets en mocht met puntendeling niet eens ontevreden zijn.

Wereldkampioen Tsjizjov is nog steeds niet in vorm. Tegen de Malinees Ba had hij een tijdsvoorsprong van vijftig minuten omdat zowel Ba als Mamina N'Diaye die tijd meende te moeten gebruiken om enige problemen met de organisatie op te lossen. Ba probeerde door snel spel iets van die achterstand in te lopen en kreeg na wat opmerkelijke manoeuvres een ideale stelling. Analyses deden het ergste vrezen voor Tsjizjov die zich echter fraai herstelde na een misgreep van de Malinees en zelfs tot zijn eerste zege kwam. Tegen Weytsman bleef de titelverdediger echter opnieuw op remise steken, nadat hij een kans op winst had laten liggen.

Ex-wereldkampioen Jannes van der Wal had evenals zijn opponent Beyaert anderhalf uur gebruikt voor de eerste 25 zetten. Beyaert kwam daarna in de problemen. Een schijfoffer leverde geen lucht op en in de tijdnoodfase was de Fransman kansloos. Tegen Van Aalten nam Van der Wal ook het initiatief en voor het eerst in dit toernooi kwam hij daardoor in tijdnood. De Nederlandse invaller had het in die fase niet moeilijk meer en wikkelde eenvoudig naar een puntendeling af.