Fusie tussen Pakhoed en Furness is rond

ROTTERDAM, 12 nov. Het Rotterdamse havenconcern Pakhoed Holding doet het bod gestand op de (certificaten van) aandelen en warrants van branchegenoot Furness. Bij sluiting van de aanmeldingstermijn op 9 november was, inclusief het belang dat Pakhoed al had verworven, ruim 98 procent van de stukken aangemeld. Pakhoed is bereid tot en met 30 november nog niet aangemelde stukken te accepteren onder de voorwaarden van het biedingsbericht. Voor twee certificaten Furness geeft Pakhoed een eigen aandeel plus 130 gulden in contanten.

Door de fusie ontstaat een onderneming met 5.300 werknemers, 3.300 bij Pakhoed en circa 2.000 bij Furness. Op basis van de cijfers van 1989 zal de gezamenlijke omzet uitkomen op ten minste 1,7 miljard gulden. Pakhoed behaalde vorig jaar een nettowinst van 94 miljoen gulden, Furness 16,5 miljoen.

Een groep aandeelhouders met een gezamenlijk belang van 20 procent onder leiding van het Amerikaanse beleggingsfonds Fidelity heeft geprobeerd Pakhoed te bewegen het bod te verhogen omdat de intrinsieke waarde van Furness hoger zou zijn dan Pakhoed wilde bieden. Hoewel de opositie de stukken niet had kunnen aanbieden en het op een juridische fusie tussen beide bedrijven had kunnen laten aankomen, koos de oppositie vorige week maandag eieren voor haar geld. De effectenmakelaar Van Meer James Capel was bereid het hele pakket van de oppositie tegen contante betaling over te nemen. Fidelty vertrouwde er kennelijk niet op dat Pakhoed alsnog met een hoger bod zou komen om daarmee in een keer Furness in te kunnen lijven.

Naast de waardebepaling van Furness had Fidelity bezwaren tegen het ontbreken van een onafhankelijke taxatie, de conflicterende belangen die de financiele adviseurs van beide bedrijven zouden hebben en het tijdstip waarop een aantal bestuurders van Furness naar Pakhoed overgaan.