FIFA dreigt Duitsland met een internationale sanctie

NURNBERG, 12 nov. In het geval van verdere escalaties rondom de voetbalvelden zouden vertegenwoordigers uit Duitsland voor internationale evenementen kunnen worden uitgesloten. Dat dreigement heeft de secretaris van de wereldvoetbalfederatie, Josef Blatter, in een interview uitgesproken. Hij vroeg zich af of de Duitsers het probleem van het vandalisme wel op tijd hebben onderkend. Hij wees op de grotere inspanningen die op dat gebied zijn getroost door Engeland, Nederland en Italie.

De FIFA heeft een dringend beroep gedaan op de verantwoordelijken het galaduel op 21 november tussen de beste Duitse voetballers uit west en oost in een andere stad dan Leipzig te laten spelen. In Leipzig waren vorige week ernstige ongeregeldheden waarbij de politie een jongen van 18 jaar dood schoot. Verplaatsing van de wedstrijd zou overigens problemen opleveren omdat voor het duel in Leipzig al 92.000 kaarten zijn verkocht.

In de afgelopen dagen misdroegen voetbalsupporters in het voormalige Oost-Duitsland zich wederom. Volgens de politie van Magdeburg trokken ongeveer 150 jongeren na afloop van de wedstrijd tussen de plaatselijke FC en Dynamo Dresden schreeuwend door de stad. Ze sloegen ruiten in en gooiden met stenen naar mensen en voorwerpen. De politie zette waterkanonnen en traangas in om de supporters uit elkaar te drijven. Er werden 29 onruststokers gearresteerd. Vrijdagavond werden na een voetbalwedstrijd in Rostock elf mensen aangehouden. Zij hadden met vuurwerk gegooid en traangas in de ogen van ordebewakers gespoten. In het centrum van de stad werden ruiten ingeslagen en etalages geplunderd. Het lukte de politie pas uren na de wedstrijd de rust te herstellen. Bij het duel zelf, tussen Hansa Rostock en FC Sachsen Leipzig, was het rustig gebleven.

In het westen van Duitsland werden zeventien voetbalfans gearresteerd na afloop van de wedstrijd in de Bundesliga tussen FC Kaiserslautern en Fortuna Dusseldorf. Tijdens de afmars van de toeschouwers kwam het tot verschillende relletjes, waarbij de nodige schade werd veroorzaakt. De vandalen gooiden stenen naar een politie-auto en probeerden een busje van supporters uit Dusseldorf omver te duwen.

Ook in andere landen deden zich problemen voor met voetbalsupporters. In Zurich bracht een eigenaar van een restaurant een supporter verwonding toe toen hij met een alarmpistool enkele waarschuwingsschoten loste. De man ging tot actie over op het moment dat fans van Luzern de ruiten van zijn etablissement vernielden. Een van de supporters, die het duel tussen Grasshoppers en FC Zurich had bijgewoond, werd daarbij in zijn gezicht getroffen. Aanvankelijk hadden de relschoppers onder de 5.000 bezoekers elkaar bestookt met lege bierflessen.

De wedstrijd tussen Millwall en West Ham United, in de tweede divisie van het Engelse voetbal, is ontsierd door vrij ernstige supportersrellen. Meer dan 4.000 fans bezondigden zich in Londen aan vechtpartijen en vernielingen. De onenigheden begonnen toen aanhangers van Millwall in de buurt van het stadion van hun club in het oosten van de hoofdstad arriveerden. Een woordvoerder van de politie deelde later mee dat er dertien arrestaties waren verricht. Evenveel mensen raakten gewond.