Conservatief wint in Guatemala verrassend

GUATEMALA-STAD, 12 nov. Jorge Serrano Elias, een conservatief, lijkt de presidentsverkiezingen in Guatemala van gisteren verrassend te hebben gewonnen. De kandidaat van de Beweging voor Solidaire Actie (MAS) zal echter waarschijnlijk geen vijftig procent van de stemmen behalen, waardoor 6 januari een tweede kiesronde nodig is.

Serrano moet het dan vermoedelijk opnemen tegen Alvaro Arzu van de Nationale Vooruitgangspartij (PAN). Bij telling van veertig procent van de stemmen die in de hoofdstad zijn uitgebracht, stond Serrano op 36 procent, direct gevolgd door Arzu met 32 procent. Jorge Carpio van de Nationale Centrum-Unie (UCN) kreeg voorlopig 16 procent maar zou mogelijk Arzu van de tweede plaats verdringen omdat hij meer aanhang heeft op het platteland. Alfonso Cabrera Hidalgo, de kandidaat van de regerende christen-democraten, lijkt de grote verliezer. Hij stond voorlopig op zeven procent van de stemmen.

De ster van Serrano is de afgelopen weken snel gestegen, vooral nadat het Hooggerechtshof had bepaald dat oud-dictator Rios Montt niet aan de verkiezingen mocht deelnemen. Serrano was ten tijde van Rios Montts heerschappij, begin jaren tachtig, voorzitter van het parlement.

De kandidaat vierde zondagnacht met honderden aanhangers feest. 'We hebben gewonnen in de hoofdstad', zei hij, staande op zijn Mercedes-Benz, 'en de eerste uitslagen van het platteland duiden op dezelfde tendens.'

De kiesdag verliep gisteren rustig, in tegenstelling tot de weken daarvoor toen zeker tien politici en journalisten werden vermoord, de meesten door rechtse doodseskaders. Volgens de kiesraad kwam in de steden zestig procent van de kiezers opdagen en op het platteland vijftig procent. Bij de verkiezingen in 1985, de eerste die in dertig jaar tijd een burger aan de macht brachten, ging nog 65 procent van de kiezers naar de stembus. (Reuter, AFP)