Britse kunstsubsidies hoger

LONDEN, 12 nov. De Engelse regering gaat de kunstsubsidies aanzienlijk verhogen. Bovendien kunnen door de Arts Council aangewezen instellingen de komende drie jaar een beroep doen op een speciaal fonds dat gedurende drie jaar zeven miljoen pond per jaar mag besteden. Mellor eist wel van deze instellingen een driejarige business plan; hij wil ook dat zij door middel van eigen inkomsten zoals sponsoring en recettes eezelfde bedrag inbrengen.

De Arts Council, die de subsidies over ongeveer 170 kunstinstellingen verdeelt, krijgt volgend jaar een budgetverhoging van elf procent. De nationale musea en galeries krijgen 8,5 procent meer, de National Gallery 17,7 procent om de kosten voor de nieuwe Sainsbury-vleugel te ondervangen. De British Library krijgt tien procent meer geld om te helpen met de verhuizing naar het nieuwe gebouw. Het British Film Institute krijgt ook bijna tien procent meer en de Crafts Council elf procent. De verhogingen gaan de inflatie volgens Mellor ruim te boven.