Akihito gekroond tot keizer van Japan

TOKIO, 12 nov. Keizer Akihito (56) heeft vandaag, 22 maanden na de dood van zijn vader Hirohito, plechtig plaats genomen op de Chrysanten-troon en is nu officieel de 125ste keizer van Japan. Om acties van linkse extremisten te voorkomen waren 37.000 politieagenten op de been gebracht, maar desondanks werd enkele uren voor de ceremonie in Tokio brand gesticht bij shinto-heiligdommen en stations.

Onder de 2.500 aanwezigen bij de plechtigheid waren kroonprins Willem Alexander, de Britse prins Charles en prinses Diana, vice-president Dan Quayle van de Verenigde Staten en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar.

De keizer en de keizerin, gehuld in traditionele zijden gewaden, beklommen ieder een speciaal uit Kyoto overgebrachte draagstoel. Keizer Akihito maakte zo wereldkundig dat hij zijn vader was opgevolgd.

Omdat Akihito de eerste keizer is die aantreedt onder Japans democratische grondwet, was het ritueel enigszins aangepast. Zo beloofde de keizer in zijn toespraak nadrukkelijk de grondwet te zullen eren en te respecteren, en zich te zullen kwijten van zijn taak als symbool van het Japanse volk en de Japanse eenheid. Premier Toshiki Kaifu, de vertegenwoordiger van het souvereine Japanse volk, stond tijdens de declamatie met gestrekte rug tegenover de keizer, een breuk met de traditie, die een gebogen hoofd voorschrijft.

Keizer en keizerin maakten daarna in een open auto een rit door de stad. De kimono's waren ingeruild voor koninklijke kledij in Westerse stijl: de keizer in jacquet met een ambtsketting om, de keizerin in een witte jurk en een diamanten diadeem in het haar. Ondanks het prachtige weer viel de belangstelling van de Japanners met 100.000 toeschouwers tegen.

Pag. 4: Akihito nu officieel 125ste keizer op de Japanse Chrysantentroon

De sokui no rei, plechtige troonsbestijging van de Japanse keizer, is een van de hoogtepunten in een lange serie rituelen die gepaard gaat met de keizerlijke opvolging. Praktisch gesproken wordt de kroonprins automatisch keizer op het moment dat zijn voorganger de laatste adem uitblaast.

Het verplichte jaar van rouw om de dode keizer verhindert een feestelijke inauguratie. Zodra de rouwtijd voorbij is, begint een reeks van riten die culmineren in de sokui no rei ' die vandaag is gehouden, en de daijosai, een offerceremonie die op 22 en 23 november plaatsheeft.

Veel buitenlandse vertegenwoordigers zijn niet alleen naar Tokio gekomen om de keizer te feliciteren. Net als bij de begrafenis van Hirohito, in februari vorig jaar, is er weer een diplomatiek circus gaande. Velen grijpen de gelegenheid aan om zaken te doen met Japan, of ten minste hun verzoeken en wensen ten aanzien van Japan kenbaar te maken.

Zo hebben Hongarije, Roemenie en Joegoslavie niemand minder dan hun president gestuurd, en alle drie zijn ze al op audientie geweest bij premier Toshiki Kaifu met verzoeken om economische steun.

De vertegenwoordigers van Thailand, Laos en Indonesie hebben aangedrongen op Japanse hulp bij het oplossen van het vraagstuk-Cambodja. Ook de Golfcrisis en Japans rol daarin komen uitgebreid aan de orde. Kaifu en zijn minister van buitenlandse zaken, Taro Nakayama, hebben dezer dagen een hectisch programma, met tientallen ontmoetingen per dag.

Ook biedt het grote aantal kopstukken net als bij de begrafenis van Hirohito uitgelezen kansen voor gesprekken onderling, de zogenaamde diplomatie van de wandelgangen. China en Indonesie legden in 1989 zo de basis voor de normalisering van hun betrekkingen.

Veiligheid

Voor de bescherming van het keizerlijk huis en alle buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders zijn extreem strikte veiligheidsmaatregelen genomen. De oorspronkelijk geplande 30.000 man politie werd met nog eens 7.000 versterkt toen in de afgelopen weken bij voortduring aanslagen en brandstichtingen werden gepleegd door groeperingen die op deze wijze protesteren tegen het keizerlijk huis in het algemeen en de ceremonieen in het bijzonder, die ze als een aanslag op Japans grondwet interpreteren.

Ook vandaag heeft een van deze groeperingen, de Chukakuha (Harde Kern Factie), kans gezien om ondanks de veiligheidsmaatregelen brand te stichten bij vier aan het keizerlijk huis verwante tempels. Ook werden projectielen afgeschoten op vier faciliteiten van Japans zelfverdedigingsmacht (het leger) en op een Amerikaanse basis.

Het treinverkeer in Tokio werd vanmorgen tijdelijk ontregeld doordat op drie stations brand was gesticht en een verdacht pakket op de rails was gevonden. Het pakket bleek onschuldig en bij geen van de acties vielen gewonden. Dergelijke betrekkelijk kleine ongeregeldheden horen er een beetje bij in Japan. Ook bij de begrafenis van Hirohito wisten radicalen een ritueel bommetje langs de route tot ontploffing te brengen, dat alleen materiele schade veroorzaakte.

De totale kosten voor de feestelijkheden zijn opgelopen tot 160 miljoen gulden. Een derde daarvan gaat op aan veiligheidsmaatregelen. De rest is voor de banketten, die vijf dagen voortduren, de ceremoniele gewaden voor de gehele hofhouding, de bouw van een speciale hal voor de Daijosai en de verhuizing van de draagstoelen van Kyoto naar Tokio.

    • Elbrich Fennema