WOORDSPEL 5.

De opgave van Woordspel 4 was:

B Bedenk een spel dat in deze tpast.

Sommige lezers hebben dat wel erg letterlijk opgevat en hele spelen opgestuurd, met borden en opzettertjes en al, maar het ging meer om het idee, niet om de speelbaarheid. En het idee, althans dat was de bedoeling, moest grappig zijn.

Veel inzendingen behandelen de frustratie van de student, dus OV-jaarkaart, Ministeriele maatregelen, studieduur, beurzen, kosten huisvesting etc. Veelal meer een klaagzang dan een leuk spel. Op hetzelfde stramien borduurden inzenders met problemen als werkloosheid, uitkeringen etc. Ook het verkeer kreeg veel aandacht evenals, natuurlijk, de Golfcrisis.

Hier volgen de prijswinnaars.

1e PRIJS

Ingeborg von Eugen

Amsterdam

Pa-jong. Spel voor mannen boven 40 jaar.

Het spel bestaat uit verschillende soorten stenen: Ringen, Tekens, Stokjes en de troefstenen Blondines en Brunettes. Verder 2 x 4 Seizoenen.

Iedere speler krijgt 13 stenen, waarmee hij Pa-jong moet zien te halen.

Iedere speler zet zijn Eigen Vrouw in.

Men spaart stenen in groepen van 3, b.v. de Tekens Nike-Airschoenen, Vlotte Pull en Levi's vormen een mooie serie: 20 punten. Nog mooier: Zeilboot, Motorboot en Sportwagen: 30 punten.

Ringen dienen ter verkrijging van troefstenen. Bij verlies van de troefstenen kan men de Ringen 'verkopen'. Stokjes kan men het beste in het begin weggooien, daar zij slechts dienen om de inzet te steunen. Waarde van de 4 Seizoenen: Lente 15, Zomer 0, Herst -10, Winter -5 punten.

Winnaar is degene met de meeste punten. Hij krijgt alle troefstenen, ook die van de medespelers.

De verliezer krijgt zijn inzet terug, met 2 Stokjes.

Winkeltje. Spel voor jongens van 4-8 jaar.

We gaan in de supermarkt alles kopen voor het maken van pannekoeken met appel.

Alle spelers krijgen een gelijk aantal 'centjes' en een laddertje. Zoek eerst het meel. Dat staat op de bovenste plank. Als je laddertje te kort is, vraag je aan een mevrouw of zij je wil optillen.

Zo gaan we verder met de eieren (voorzichtig), de melk, het zout, de boter (niet te lang in je hand houden!) en de appeltjes (eerst wegen! Gebruik je laddertje!).

Heb je alles bij elkaar en ben je als eerste door de rij bij de kassa, dan... heb je gewonnen en mag jij de pannekoeken bakken, net als Mamma!

2e PRIJS

A. de Leeuw

Tilburg

Oud-Hollands gezelschapsspel

'Kletskoek'.

Daarbij hebt u nodig: een radio, potlood en papier, een klokje, alsmede het hierbij gevoegde woordenlijstje.

Het spel kan worden gespeeld met 2 tot 4 personen. Elk der spelers kiest (bij vier deelnemers) vijf woorden of uitdrukkingen uit het lijstje. Om ze eerlijk te verdelen zal elk der deelnemers om de beurt een woord of uitdrukking kiezen.

Desgewenst kan men het lijstje aanvullen met andere cliches, geschikt voor ons kletskoekspel.

Hoe wordt het verder gespeeld?

We zetten de radio aan en kiezen voor het eerstvolgende uur (de duur van ons spel) zoveel mogelijk praatprogramma's.

Als u een woord van uw lijstje hoort (en dat zal zeker niet lang duren), roept u luid 'klets' en noteert u als dat woord binnen 5 minuten valt, 50 punten; als dat is binnen 10 minuten 40 punten, binnen een kwartier 30 punten, binnen een halfuur 20 punten en in het laatste halfuur van de speelduur 10 punten.

Als u bij het horen van een woord van een van uw medespelers eerder 'klets' roept dan hij/zij, mag u voor uzelf het dubbele aantal punten noteren, terwijl de betrokken medespeler dan hetzelfde aantal punten als strafpunten dient af te trekken.

Wie na een uur spelen de meeste punten heeft, heeft het spel gewonnen en mag zich kletskoekkampioen noemen.

U boft natuurlijk, als in het uur van het spel een voetballer, wielrenner of politicus wordt geinterviewd!

Het woordenlijstje luidt als volgt:

adequaat

zeg maar

precies

ontzettend

zeker weten

het voortouw nemen

structureel

het topje van de ijsberg

samenstellingen met 'gebeuren'

samenstellingen met 'plaatje'

ongelooflijk

terug naar af

inschatten

afbouwen

invullen

op een rijtje zetten

nog x uren/dagen 'te gaan'

pakket maatregelen

haalbare kaart

wetenschapper

'het' F. N. V.

uitdaging

3e PRIJS

Mej. T. Schilt

Groningen

KLO verlassen: Van oorsprong Duits, tegenwoordig over de hele wereld gespeeld spel. Punten worden toegekend door een deskundige gemeentelijke, nationale of internationale jury (afhankelijk van de klasse waarin men speelt) aan de spelers die de meest perfecte tijd, plaats, presentatie en excuses hebben gekozen om in de openbaarheid te verschijnen na een duistere affaire.

Klaverjatten (ook wel Wegmaijen): Teamspel, te spelen op een verkeersknooppunt. Punten worden toegekend voor het aantal immobiel gemaakte stuks wegverkeer, aantallen geblokkeerde op- en afritten, aantallen kilometers stilstaande files, aantallen toestromend politiematerieel en hoeveelheden aandacht in minuten of mm2 van de binnen- en buitenlandse media, alleen wanneer in het spel geen beschadigingen zijn aangebracht aan wegdek, verkeerstekens, vervoermiddelen of personen.

Lagerjassen: Een kombinatie van speurtocht en prestatieloop. Winnaar is degene, die op een avond inwendig kontakt weet te maken met de meeste, in de stedelijke uitspanningen verkrijgbare lagerbiersoorten.

Strottego: Een Russische variant, gespeeld met o.a. methylalcohol, antivries, lijmoplossers, benzine en nageillakremover, waarbij de speler er zelf achter moet zien te komen, waar en hoe het spul verkrijgbaar is.

Yupzee: Naast de opbouw van het gebruikelijk vermogen moet in dit spel gerealiseerd worden het bezit van

Three of a Kind: 3 vervoermiddelen ter land, ter zee of in de lucht, van minstens drie ton per stuk;

Carre: een Mondriaan;

Full House: met zwembad, sauna, bar, bioscoop, garage, museum, volautomatische keuken en kelder, waaruit met afstandbediening 2000 lagerbiersoorten tevoorschijn kunnen worden getoverd;

Kleine Straat: bv. de Champs Elysees;

Grote Straat: bv. de Weg naar Rome;

Yupzee: 5 werelddelen en

Chance: alles, wat toevallig in de mode is, een Rolexhorloge, een Van Gogh, een junk bond of een Nobelprijs, maakt niet uit.

Trabantjeveroveren: Winnaar is degene, die 't meeste geld toekrijgt.

Lennepplukken: Spel waarbij, gebruikmakend van een netwerk van kennissen en vrienden in het hele land, onder algemene hilariteit zoveel mogelijk boekenbonnen uit van Lenneps prijzenpot worden overgeheveld naar de prijzenpot van de klaverjasklub van 't Arbeidsburo te Stadskanaal.

En dan nu Woordspel 5.

De opgave luidt: bedenk een verkeerde vertaling van een filmtitel.

Voorbeelden:

In Which we Serve - Een Geweldige Maaltijd

La Belle et la Bete - Hij wist niet waar de klepel hing

All Quiet on the Western Front - Allen weg aan de voorkant (Cowboyfilm)

Witness for the Prosecution - Getuige van de Optocht

Goodbye Mr. Chips - Nooit meer Patat

Total Recall - Absolute Garantie

Days of Thunder - Donderdagen

Une Monde sans Pitie - Een Wereld zonder Kanarie (Vogelvrij)

kortom

Dead Poets Society - De Flauwe-grappen Club

Inzendingen voor donderdag aanstaande naar Woordspel 5, redactie NRC-Handelsblad Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Er zijn drie boekenbonnen van fl.50, -- beschikbaar voor de leukste inzending.

G. L. Van Lennep

    • G. L. van Lennep