Socialisten in Bulgarije raken de meerderheid kwijt

SOFIA, 10 nov. Zestien leden van de Bulgaarse socialistische partij zijn uit de parlementsfractie gestapt en hebben een afzonderlijke groepering gevormd. Daardoor is de partij de meerderheid in het parlement kwijtgeraakt.

President Zjelev ontbood gisteravond de leiders van de verschillende partijen voor politiek overleg. De zestien zeggen in een gisteren uitgegeven verklaring dat ze het tempo van de hervormingen in Bulgarije willen opvoeren. Ze staan achter de vorming van een regering van meer partijen, die zou moeten werken aan een nationale verzoening. De zestien zijn verder bereid tegemoet te komen aan de wens van de oppositie om een premier te leveren, op voorwaarde dat ze zich kunnen vinden in de kandidaat. Een van de zestien, het parlementslid Boris Dimovski, formuleerde de taktiek van de afgesplitste groep alsvolgt: 'We zullen de socialisten steunen als onze ideeen synchroon lopen met die van hen en we kunnen voor de SDS (de oppositionele Unie van Democratische Krachten) stemmen als we het met hen eens zijn.'

De socialisten, die voor de afsplitsing van de zestien over 211 zetels in het 400 leden tellende parlement beschikten, onderhandelen al sinds een week met de SDS, die 145 zetels heeft, over de vorming van een coalitie. Tot dusver heeft de oppositie iedere medewerking aan een coalitie afgewezen, tenzij zij het premierschap en andere belangrijke ministersposten zou mogen beheren. Dat zou dan de val van premier Lukanov betekenen.

Lukanov zei gisteren dat het voortdurende geruzie in de Bulgaarse politiek slecht is voor het imago van het land in het buitenland. 'Dit is geen regeringscrisis in de formele zin van het woord, maar het is een politieke impasse die zeer schadelijk is.' Eerder dreigde Likanov al met aftreden als de oppositie niet tot een compromis bereid zou zijn. Ook binnen de leiding van de socialistische partij, de voortzetting van de vroegere communistische partij, zouden nu steeds meer stemmen opgaan die aandringen op Lukanovs vertrek. (AP, Reuter)