Saoediers blijven olie oppompen als oorlog begint

BAHREIN, 10 nov. Saoedi-Arabie is niet van plan olievelden te sluiten als oorlog uitbreekt met Irak. Pas wanneer een directe aanval de installaties treft, wordt een deel van de activiteiten stilgelegd.

Dit heeft een topman van de Saoedische staatsoliemaatschappij Aramco bekendgemaakt. De maatschappij heeft gedetailleerde noodplannen klaarliggen voor elke eventuele bedreiging of beschadiging van de olie-installaties. De Saoedi's achten beschadiging overigens onwaarschijnlijk omdat ze zwaar worden bewaakt en beschermd door militairen.

In kringen van de olie-industrie wordt gevreesd dat een Iraakse raketaanval op de oostelijke provincie van het land, waar de grootste oliereserves liggen, de oliemarkt ernstig kan verstoren. Saoedi-Arabie levert verreweg het grootste aandeel in de compensatie van de export van Irak en Koeweit die wegviel door het internationale handelsembargo. Irak en Koeweit produceerden tot het moment van de invasie op 2 augustus in totaal 4,3 miljoen vaten ruwe olie per dag. Vooral de Saoedische olieterminals en de raffinaderijen die op enkele honderden kilometers van de zuidgrens van Koeweit liggen, zijn zeer kwetsbaar voor militaire aanvallen.

Het grootste Saoedische olieveld op land, Ghawar, waar nu meer dan de helft van de Saoedische olie wordt opgepompt, ligt op 300 kilometer van de grens en ruim binnen het bereik van de Iraakse SCUD-B raketten die in Koeweit staan opgesteld. Het Safaniyah-veld met de grootste reserve ter wereld, ligt op slechts 30 kilometer van Koeweit.

Saoedi-Arabie heeft volgens de Aramco-topman zijn produktie nu opgevoerd van 5,3 miljoen vaten olie per dag voor de invasie, naar tussen de 8 en 8,2 miljoen vaten per dag. Hij voorspelt dat volgende maand een produktie van 8,5 miljoen vaten wordt bereikt.

Deze snelle verhoging heeft in industriekringen verbazing gewekt. Volgens Aramco komt het omdat het land twee miljard dollar per jaar heeft besteed aan het onderhoud van olie-installaties die in de jaren tachtig in de mottenballen zijn gelegd, waardoor de reservecapaciteit op peil bleef.

De woordvoerder zei dat Aramco het investeringsprogramma van 20 miljard dollar om de produktiecapaciteit op te voeren naar 10 miljoen vaten olie per dag nu met zes jaar heeft versneld zodat die capaciteit al in 1994 wordt bereikt. Door de snelle uitbreiding moet Aramco een flinke hoeveelheid gas dat bij de oliewinning vrijkomt, affakkelen. Het verbranden was enkele jaren geleden stopgezet, maar de gasopslag- en verwerkingsfaciliteiten zitten nu helemaal vol. (Reuter)