Ramsj

G. R. Groustra: De slach by Starum

Paperback, Osinga 1978, van fl.22,50 voor fl.7,90. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030-334973).

In 1345 vatte Willem IV, graaf van Holland, het plan op om Friesland aan zijn gezag te onderwerpen. Met vijfendertig banieren en twaalfduizend manschappen trok hij naar Enkhuizen. Op 26 september volgde de oversteek naar Staveren en, zo was Willems overtuiging, een klinkende overwinning. Maar het pakte anders uit. Een menigte standvastige Friezen, bezield door de lijfspreuk 'Leaver dea as slaef' (Liever dood dan slaaf), hakte banieren, manschappen en Willem IV in de pan. Aan de hand van oude kronieken geeft Groustra, in de taal van de overwinnaars, een nauwgezet verslag van de strijd. Het boekje bevat tevens een samenvatting in de Nederlandse taal. Voor de onwetende buitenlander is er nog een 'summary' waarin wordt uitgelegd dat Holland en Zeeland eigenlijk Zuid-Friesland heten.

Charles Phillips: The art and times of Tamara de Lempicka.

Gebonden, Phaidon 1987, van fl.94,50 voor fl.39,50. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

De spannende, enigszins geromantiseerde levensgeschiedenis van de uit Polen afkomstige Art Deco-schilderes Tamara de Lempicka (1898-1980). Het is een verhaal over revolutie en oorlog, roem en vergetelheid, gekruid door een eindeloze schare minnaars en minnaressen. Ruime aandacht in het boek voor de schilderijen van de Lempicka: kille maar tegelijk sensuele portretten van de vooroorlogse (vooral Parijse) haute bourgeoisie.

William A. Rossi: The sex life of the foot en shoe.

Gebonden, Wordsworth 1989, van fl.44,70 voor fl.19,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226).

Voet en schoen spelen een belangrijke rol bij de menselijke seksualiteit, zo stelt Rossi in zijn onderhoudende boek. Een bonte stoet voeten en schoenen trekt voorbij: Neanderthaler-voeten, Chinese lotusvoeten, anatomische voeten vol ondeugende reflexen, sandalen, laarzen, hoge hakken en het glazen muiltje van Assepoester. En passant wordt ingegaan op de schoenmaat van Greta Garbo (44), Jean Harlow (32) en Gloria Swanson (28).

John Hedgecoe en Ron van der Meer: The working camera.

Gebonden, Harmony 1986, van fl.40,35 voor fl.16,90. De Slegte.

Voor de gemiddelde amateurfotograaf bevat The working camera weinig nieuws. Toch is het boek de aanschaf zeker waard dank zij de fantasierijke manier van presentatie. Veelvuldig wordt gebruik gemaakt van zogenaamde 'pop-ups': uitklapbare, drie-dimensionale voorstellingen. Dat begint meteen al voorin waar een complete spiegelreflex-camera van karton uit de pagina's oprijst. Voorts kan men door lenzen gluren, aan diafragma's en kleurschijven draaien, en afstanden schatten aan de hand van een landhuis met rondscharrelende tuinman. Talloze foto's en tips begeleiden het gefrobel.

Tobias Wolff: Jagers in de sneeuw.

Paperback, Bert Bakker 1987, van fl.29,90 voor fl.9,90. Scheltema, Holkema, Vermeulen in Amsterdam.

Tobias Wolff: De kazernedief.

Paperback, Bert Bakker 1987, van fl.24,90 voor fl.8,90. Scheltema.

De Amerikaanse schrijver Tobias Wolff debuteerde in 1981 met de verhalenbundel Jagers in de sneeuw. Drie jaar later volgde de korte roman De Kazernedief. Beide boeken gaan over alledaagse mensen in een alledaagse omgeving: arbeiders, soldaten, handelsreizigers, schooljongens en huisvrouwen. Het zijn mensen zonder uitgesproken emoties en idealen, meedrijvend met de tijd op weg naar een toekomst die ze niet wezenlijk interesseert. Via sterke observaties en dialogen brengt Wolff ze tot leven, in al hun moeizame omgang met elkaar.

James Danziger (ed.): Visual Aid.

Gebonden, Pantheon 1986, van fl.64,- voor fl.19,90. Boekenmarkt. De Verbeelding. Scheltema, Holkema, Vermeulen.

De jaren 1985 en '86 gaven een ware uitbarsting te zien van liefdadigheid: Live Aid, Band Aid, U. S. A. for Africa, om enkele voorbeelden te noemen. Dit boek uit 1986 betreft Visual Aid: fotografen als Annie Leibovitz, Robert Mapplethorpe en David Baily stelden belangeloos, zoals dat altijd heet werk beschikbaar voor een uitgave waarvan de opbrengst voor Afrika was bestemd. Veel portretten van eveneens belangeloos meewerkende sterren uit de wereld van de film en de popmuziek: David Bowie, Bryan Ferry, Steven Spielberg, Jane Fonda, en natuurlijk de vroegere Boom Town Rat Bob Geldof, de grote gangmaker achter alle toenmalige Aid.

    • Henk Lagerwaard