Miss Marple spannender dan Agatha Christie zelf

Een uur lang trekt een heel legertje biografen, deskundigen en ooggetuigen voorbij, er wordt geciteerd en gereconstrueerd en toch moet een van die biografen aan het eind van de documentaire toegeven, dat over Agatha Christie eigenlijk nauwelijks iets bekend is. Ze hield niet van interviewers, vond de meeste vragen onnozel en wat niet onnozel was, was te prive. Uit oude vraaggesprekjes in zwart-wit, bijvoorbeeld bij het zoveelste jubileum van The mousetrap, blijkt dat ze een meesteres was in het ontwijken. Zo iemand wekt meer nieuwsgierigheid op dan een coryfee die het hart op de tong draagt.

De makers van de recente BBC-documentaire Unfinished portrait, zondagavond bij de KRO te zien onder de titel Agatha Christie, een mysterie, hebben niet goed geweten wat ze zouden maken. Er moest iets over de beroemde thriller-schrijfster komen, want ze was honderd jaar geleden geboren. Maar wat? Voor zover in haar leven iets spannends is voorgekomen, is de ware toedracht in nevelen gehuld gebleven. En verder viel er weinig te vertellen. Het resultaat is een ratjetoe een klein blond meisje poseert in enkele geensceneerde taferelen als de Agatha uit haar jeugd (in het grote country house met de kinderjuffrouw, waar ze uit de krant smeuige rechtbankverhalen voorlas aan een inwonende grootmoeder), er zijn wat hallucinerende scenes uit Miss Marple-verfilmingen gehaald en er wordt naar hartelust gespeculeerd over de tijdelijke verdwijning van Agatha Christie in december 1926. Er is zelfs een oude mevrouw present, die als medium de aanwezigheid van de schrijfster in een hotelkamer voelt. Sfeervol en mooi gemaakt, ongetwijfeld, maar men ziet de wanhoop van de makers over hun ongrijpbare onderwerp er dwars doorheen.

Niet bekend

Voor zover verder over haar werk wordt gesproken, zien we uitsluitend David Suchet als Poirot en Joan Hickson als Miss Marple om onduidelijke redenen blijven alle andere vertolkingen buiten beeld. Gelukkig zendt de KRO er dezer dagen weer heel wat uit: komende woensdag bijvoorbeeld de glossy uitvoering van Evil under the sun met Peter Ustinov en de zondag daarop de aanvallige Murder ahoy uit 1964, met niemand minder dan Margaret Rutherford. Veel spannender dan het leven van de schrijfster.

    • Tv Vooraf
    • Agatha Christie
    • Henk van Gelder