Koersen Wall Street flink omhoog

NEW YORK, 10 nov. De Newyorkse effectenbeurs is gisteren flink hoger gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen steeg met 44,80 punten tot 2.488,61, een winst van ruim 1,8 procent. Er sloten 1.113 fondsen hoger en 433 lager. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 146 miljoen tegen 157 miljoen op donderdag.

De beurs had steun van een daling van de olieprijzen en koerswinsten op de obligatiemarkt. De oligaties reageerden positief op het cijfer over de Amerikaanse groothandelsprijzen voor oktober. De prijzen stegen weliswaar met 1,1 procent, maar exclusief de zeer veranderlijke componenten energie en levensmiddelen was de prijsindex onveranderd.

Dat laatste deed de hoop herleven dat de FED het stelsel van Amerikaanse Centrale banken op termijn de strakke monetaire politiek van het moment kan versoepelen. Dat laatste zou een verlaging van de rente betekenen. Donderdag sloot de Amerikaanse overheid een driedaagse veiling van een nieuwe obligatielening succesvol af. Er werd voor een bedrag van ruim 34 miljard dollar aan nieuwe leningen uitgeschreven. Het gemak waarmee dit gebeurde was voor analisten eveneens aanleiding te suggereren dat de een verlaging van de rente mogelijk is.

Op de valutamarkt in New York ging de dollarkoers iets omlaag. Tegen het slot van de handel werd fl.1,6770 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van fl.1,6805 in Amsterdam. Donderdag sloot de dollar in New York op fl.1,6820.

De prijzen van ruwe olie zijn gisteren vrij sterk gedaald bij gebrek aan verontrustend nieuws over de Golf-crisis. Op de termijnmarkt in New York ging de notering van de toonaangevende oliesoort West Texas Intermediate voor levering in december met 1,63 dollar omlaag tot 33,90 dollar per vat (159 liter). Donderdag was er een lichte stijging met 0,22 dollar. (ANP/UCN)