Eisen van twaalf jaar en ton boete wegens smokkelen vancocaine

AMSTERDAM, 10 nov. Tegen een Colombiaan en twee Brazilianen zijn gisteren voor de Amsterdamse rechtbank gevangenisstraffen van twaalf jaar geeist en een boete van elk honderdduizend gulden wegens de invoer van 140 kilo cocaine. Tegen een Antilliaanse medeverdachte vorderde officier van justitie mr. N. Schaar acht jaar celstraf.

De vier verdachten maakten volgens Schaar deel uit van 'een behoorlijk grote' organisatie. Ze werden in april bijna allemaal op heterdaad betrapt in een loods in Amsterdam waar ze bezig waren de tussen een lading cacaobonen verstopte drugs uit te pakken.

Bij de behandeling van de strafzaak bleek dat de verdachten waarschijnlijk meer zendingen cocaine naar Nederland hebben gesmokkeld. De onderschepte 140 kilo was de eerste partij van een hoeveelheid van 600 kilo die naar Nederland moest worden verzonden.

De cocaine werd vanuit Colombia naar Brazilie gebracht. Daar werden de drugs bewerkt en tussen cacaobonen per schoener naar Suriname verscheept. In Suriname regelde een man de verdere verzending via een schip van Nedlloyd naar Amsterdam.

Belangrijkste verdachte is de 27-jarige Colombiaan. Volgens gegevens van Interpol en de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA is hij de zoon van een 46-jarige Colombiaan die cocainelaboratoria heeft in Santa Clara en Tarapaca in Colombia. Wekelijks verzendt hij 7.000 tot 10.000 kilo cocaine naar de VS, aldus de DEA.

Alle verdachten betoogden gisteren onschuldig te zijn. De Braziliaan, eigenaar van verscheidene exportbedrijven in Curacao en Brazilie, verklaarde op heterdaad te zijn betrapt doordat hij door een plotseling oprukkend arrestatieteam de loods zou zijn binnengedreven. Daar was hij bij gestruikeld en met zijn handen in de cacaobonen beland.

De Antilliaan die zich via zijn bedrijf bezighield met het importeren van levensmiddelen zei de cacaobonen geheel ongevraagd te hebben ontvangen. De Colombiaan beriep zich op zijn zwijgrecht. Alle verdachten maakten duidelijk uit angst voor repressailles geen verklaringen over elkaar te kunnen afleggen.

Opvallend was gisteren dat op verzoek van de advocaten alle leden van het Haagse arrestatieteam werden verhoord. De rechercheurs hadden zich 's ochtends door grimeurs overvloedig laten schminken. Met pruiken, valse snorren en aangeplakte neuzen verschenen ze onder nummer in de rechtszaal.

Het Amsterdamse openbaar ministerie zal mogelijk nog meer personen in deze zaak vervolgen. Na de aanhouding van de verdachten zijn bij verscheidene personen in Nederland telefoontaps geplaatst. Hieruit is een stortvloed aan informatie voortgekomen die nog steeds wordt onderzocht. Sommige verdachten hebben in die telefoongesprekken ook gewag gemaakt van contacten die de Surinaamse legerleider Bouterse en de Arubaanse minister van justitie Croes met drugskartels zouden onderhouden.

De advocaten betoogden dat de verdachten op voornamelijk formele gronden dienden te worden vrijgesproken. Zo zou het verhoor van een in Brazilie reeds tot 12 jaar veroordeelde medeverdachte niet op de juiste wijze zijn gebeurd door een Nederlandse rechter-commissaris. De advocaten mochten dit verhoor niet bijwonen van de Braziliaanse politie.

Uitspraak 23 november.