Boze protesten tegen nieuwe CP Roemenie

BOEKAREST, 20 nov. De oprichting van een nieuwe communistische partij heeft gisteren in Roemenie duizenden mensen voor boze protestdemonstraties de straat opgedreven. Op een betoging in Boekarest werd de nieuwe partij veroordeeld als een cynische truc van president Iliescu en diens Front van Nationale Redding. Een senator van het Front trad gisteren spontaan af uit protest tegen de oprichting van de nieuwe partij.

De Socialistische Partij van de Arbeid (PSM) werd het afgelopen weekeinde opgericht door Ilie Verdet, een voormalige premier onder dictator Ceausescu, en Constantin Pirvulescu, de laatste nog levende oprichter van de Roemeense communistische partij in 1921. Pirvulescu liet voor het laatst van zich horen toen hij tien jaar geleden op een partijcongres opstond om president Ceausescu te veroordelen wegens diens persoonsverheerlijking en zijn economisch wanbeheer.

Na de revolutie van december vorig jaar werd de communistische partij verboden; die maatregel werd echter al snel ingetrokken als overhaast en ondemocratisch. Tot dit weekeinde heeft niemand in Roemenie openlijk durven bekennen nog communist te zijn. De PSM stelt zich ten doel het socialisme weer tot leven te wekken en 'na een jaar van anarchie' de stabiliteit in Roemenie te herstellen. De PSM noemt zich openlijk 'een reorganisatie van de voormalige communistische partij' ; in de beginselverklaring spreekt ze zich echter uit tegen 'dictatoriale, stalinistische en ceausistische praktijken'.

De Nationaal-Democratische Partij veroordeelde de stichting van de PSM gisteren als een poging 'de communistische terreur' terug te brengen. Het initiatief van Verdet en Pirvulescu, aldus een verklaring van de nationaal-democraten, zal 'het al zeer gespannen klimaat in Roemenie verder verslechteren'. Het Front van Nationale Redding zou zijn gelederen moeten zuiveren van ex-communisten en alle voormalige communisten voor de rechtermoeten brengen. (AFP, Reuter)