Beurs straft Nationale na bekendmaking fusie

AMSTERDAM, 10 nov. Een onrustig stemmende week op het Damrak: de aangekondigde fusie tussen NMB Post bank en Nationale Nederlanden bezorgde laatste genoemde een koersdreun van 10 procent. Ook de paradepaardjes Koninklijke Olie en Unilever moesten onder druk van tegenvallende kwartaalcijfers terug.

NN en NMB Postbank gaan samen en de verhouding waarin de aandeelhouders hun stukken kunnen ruilen in de nieuwe houdstermaatschappij was deze week reden tot veel ongenoegen bij aandeelhouders van de verzekeraar. Zowel particulieren als institutionele beleggers vinden dat zij voor hun aandeel in NN veel te weinig terug krijgen in de nieuwe combinatie. Zeker gezien het feit dat NN al maandenlang van de daken schreeuwt dat het aandeel aanmerkelijk meer waard is dan in de beurskoers wordt weerspiegeld.

De nieuwe combinatie wordt vooral begrepen als een min of meer defensieve stap van NN om via de Postbank een belangrijk braakliggend distributiekanaal voor verzekeringen veilig te stellen. Maar de plannen voor een Europese expansie stuiten op heel wat meer onbegrip. Vooral de winstgroei, die nodig zal zijn om de verwatering van het kapitaal in de komende jaren op te vangen, wordt met wantrouwen bekeken.

Pijnlijk voor NN was niet alleen de koersval die het aandeel deze week maakte, maar ook het ontbreken van de logische pariteit die de koersen van NN en NMB Postbank volgens de voorgestelde omruil zouden moeten hebben. Die laat zich vertalen in de formule: koers 1 aandeel NMB Postbank = koers 1 aandeel NN plus fl.10. Volgens dit financieel E = mc2 geen onderdeel van headerstijl staat de koers van NMB Postbank nu al dagen enkele guldens te laag. Kort gezegd: de beurs vertrouwt de fusie niet.

'In Nederland worden de belangen van werknemers altijd tot twee cijfers achter de komma veilig gesteld, maar met aandeelhouders wordt totaal geen rekening gehouden', zo vatte een teleursgestelde aandeelhouder de stemming samen. Een hoop gemor aldus, dat wel, maar in hoeverre de aandeelhouders NN zich in navolging van onderdrukte arbeiders zullen verenigen moet de komende weken nog blijken. Vooralsnog heeft alleen de Vereniging van effectenbezitters geadviseerd zodra het bod komt de aandelen NN niet aan te bieden. Veel zal afhangen van de presentatie die komende week gegeven wordt aan de institutionele beleggers.

De cijfers over het derde kwartaal van Koninklijke Olie stelden beleggers teleur, na een aanvankelijk positieve reactie. Analisten hebben de grootste moeite om de cijfers enigszins te duiden. Het fonds zakte donderdag tot fl.129,70 het laagste niveau sinds meer dan een jaar, maar trok gisteren weer bij tot fl.130,40.

Unilever moest gisteren een stapje na eerder in de week al in waarde te zijn gedaald. De vrijdag bekendgemaakte cijfers over het derde kwartaal lagen min of meer op het verwachte niveau. Maar een reservering van ongeveer 100 miljoen gulden voor de reorganisatie van voedingsmiddelen-dochter Lipton gooide roet in het eten, aldus analisten van Barclays De Zoete Wedd Nederland. het aandeel Unilver sloot de week af op fl.142,30, tegen een slot van fl.142,90 de voorgaande dag.

Goed nieuws voor Pakhoed: begin deze week gaf de Amerikaanse belegger Fidelity zijn verzet tegen het te laag geachte bod op het havenfonds Furness op. Dat betkent dat Pakhoed de overneming tegen de geplande 167 miljoen gulden rond kan krijgen. Slecht nieuws voor VOC, waar het gerommel in de directieburelen deze week zijn voorlopig hoogtepunt kende in het vertrek drs. R. F. Hendriksen uit het bestuur.

Het beleid van de nieuwe bestuursvoorzitter Husken van de effectenbank Kempen en co, dat in een klap een einde maakt aan de venture-capital aktiviteiten van het fonds, werd door de beurs goed ontvangen. Hoewel het afbouwen van dit belang een voorziening van 10 miljoen gulden vergde, werd de maatregel met een kleine koerswinst beloond.

    • Steven Adolf