Belgische Staat stoot deel pakket Sabena af

ROTTERDAM, 10 nov. De Belgische overheid gaat haar belang in de luchtvaartmaatschappij Sabena verminderen van 54 naar minimaal 26 procent. De nieuwe topman bij Sabena wordt de Belg Pierre Godfroid (56). De Belgische minister van transport Jean-Luc Dehaene heeft dit gisteren in Brussel bekend gemaakt.

Godfroid, die per 1 januari in functie treedt, moet zo snel mogelijk een herfinancieringsprogramma opstellen waarbij onder andere nieuw risicodragend vermogen moet worden aangetrokken. Voorwaarde daarbij is dat het directe belang van de Belgische staat niet verder verwatert dan tot 26 procent van het totale uitstaande aandelenkapitaal en dat de overheid samen met door haar gecontroleerde instellingen een meerderheid van 51 procent in Sabena behoudt. De minister zei verder dat ook buitenlandse investeerders welkom zijn 'als er niet voldoende Belgische belangstelling komt'.

Dehaene wilde gisteren niet zeggen of Sabena problemen heeft bij de financiering van Sabena World Airlines (SWA), het samenwerkingsverband met de KLM en British Airways. Sabena heeft een belang van 60 procent in SWA. De KLM en de Britse luchtvaartmaatschappij hebben ieder een belang van 20 procent in SWA. Een woordvoerder van de KLM zei gisteren dat het herfinancieringsprogramma van Sabena niets verandert aan de samenwerking tussen de drie Europese luchtvaartmaatschappijen.

De nieuwe topman van Sabena is nu nog baas bij de Belgische dochter van het Amerikaanse Continental Foods. Over de opvolging van de huidige bestuursvoorzitter van Sabena, C. van Rafeighem, gingen al langere tijd geruchten. In dat verband werd onder andere de naam genoemd van de Belg Andre H. C. Deleye, directie-voorzitter van Volvo Car uit Helmond. Deleye zou wel geintresseerd zijn geweest Helmond voor Brussel te verruilen, maar zich bezwaard hebben gevoeld de in problemen verkerende autofabriek op dit moment te verlaten.