Zuid-Afrika: weer 16 doden in Natal

DURBAN, 9 nov. Bij gevechten tussen aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de Inkatha Vrijheidspartij zijn gisteren in de Zuidafrikaanse provincie Natal zeker zestien mensen om het leven gekomen. Het ANC heeft een gesprek tussen zijn vice-voorzitter Nelson Mandela en Chief Mangosuthu Buthelezi, de leider van de Inkatha-beweging, voor onbepaalde tijd uitgesteld, zo heeft een woordvoerder van de Inkathapartij gisteren bekendgemaakt. Mandela en Buthelezi zouden praten over het aanhoudende geweld tussen aanhangers van de Inkatha-beweging en ANC-leden. De beide organisaties voeren al langere tijd gesprekken om een einde te maken aan het geweld, maar de leiders hebben elkaar nog niet ontmoet. Het ANC gaf als reden voor het uitstel dat het eerst zijn aanhangers in de door geweld getroffen regio's wil consulteren. In de provincie Natal zijn sinds 1986 meer dan vierduizend mensen om het leven gekomen bij de strijd tussen aanhangers van de twee zwarte bewegingen. Sinds augustus, toen het geweld oversloeg naar de woonoorden rondom Johannesburg, zijn daar nog eens 800 slachtoffers bijgekomen (AP)