Zorg beleggers om wisselingen in VOC-bestuur

ROTTERDAM, 9 nov. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft met verbazing kennisgenomen van het vertrek van bestuurslid drs. R. F. Hendriksen bij het door bestuurlijke crises geplaagde Van Ommeren Ceteco (VOC).

VEB-directeur mr. R. de Haze Winkelman noemde het vertrek van Hendriksen gisteren 'heel opmerkelijk': 'Ik vind dit een zorgelijke, nee een alarmerende ontwikkeling. Als zulke mensen opstappen is er dus echt wat aan de hand. Men zal de buitenwereld nu moeten vertellen wat er speelt.'

Volgens het bestuur van VOC is het vertrek van Hendriksen niet het gevolg van spanningen in de top van het concern. Dat zou alleen al moeten blijken uit het feit dat hij nog tot 1 mei 1991 aanblijft. Hendriksen, de financiele man binnen de raad van bestuur, stapt op 'om hem moverende redenen', aldus bestuursvoorzitter W. Brouwer van VOC.

Hendriksen, sinds 1981 aan het bedrijf verbonden, is de tweede bestuurder die in korte tijd het handels-, opslag- en transportbedrijf verlaat. In september heeft R. V. Huisman zijn werkzaamheden opgeschort in verband met een verschil van inzicht in het te voeren beleid. Huisman is afkomstig uit het eind 1987 door VOC overgenomen handelshuis Ceteco. Het bestuur van VOC wordt aangevuld met mr. R. R. Hendriks, voormalig directeur financien, en drs. H. C. van Westenbrugge, algemeen directeur van VOC-dochter Matex Nederland (tankopslag). Per 1 januari zal Brouwer, die dan met pensioen gaat, worden opgevolgd door het vierde bestuurslid, drs. C. J. van den Driest.

Met het vertrek van Hendriksen per 1 mei 'hij blijft gewoon zijn werk doen' is binnen een jaar de volledige top van het Rotterdamse bedrijf vervangen. Brouwer zei hierover gisteren tijdens een persconferentie dat 'dat wel meer bij ondernemingen gebeurt'.

De toelichting die gisteren door het bestuur op de wijzigingen in de top van het bedrijf werd gegeven, leek ingegeven door de wens al lange tijd in beurskringen circulerende geruchten te ontzenuwen dat VOC zijn handelspoot zou willen afstoten. 'Ceteco zal de komende jaren absoluut niet worden verkocht.' Om risico's te spreiden blijft VOC actief in handel, opslag en transport, aldus Van den Driest.

Ook geruchten dat VOC in zijn geheel zou worden overgenomen en dat daarover gesprekken worden gevoerd met belangstellende ondernemingen werden met kracht ontkend. Brouwer: 'Er zijn geen gesprekken geweest en we zijn ook niet van plan die te gaan voeren.' VOC heeft geen informatie dat de afgelopen maanden grote pakketten aandelen in andere handen zijn overgegaan.

VOC verwacht voor 1990 een 'duidelijke winstverbetering ten opzichte van vorig jaar. In 1989 behaalde de onderneming een nettowinst van 37,2 miljoen gulden. In de eerste helft van dit jaar nam de winst al toe van 18,5 naar 32,7 miljoen gulden. Hoewel de resultaten van de handelsdivisie aanzienlijk lager zullen zijn dan vorig jaar, mede door noodzakelijke voorzieningen voor handelstransacties met Irak, profitereert met name VOC's tankopslag van de Golfcrisis. De transportsector zal een gelijkblijvend resultaat behalen.

De koers van het aandeel VOC sloot gisteren dertig cent hoger op fl. 41,10. Vanmiddag noteerden de aandelen fl. 41,90.