WINTERSE TUINBONEN

Met spliterwten, linzen, de witte en de bruine boon is het rijtje gedroogde peulvruchten dat verkrijgbaar is in reguliere winkels wel ongeveer beschreven. Heel misschien vind je nog een kievitsboon of een groene boon maar dan ben je al bij de delicatessenwinkels beland. Een zwart-oog boontje wordt al knap lastig. Bij reformwinkels vind je weer de zwarte boon, de rode niervormige boon of de groene erwt. Dat er echter veel meer varianten bestaan, is pas goed merkbaar geworden met de opkomst van de allochtone winkeltjes in Nederland. Daar kun je alleen al wat linzen betreft je hart ophalen: grote groene, kleine groene, gele, rode of piepkleine ronde bruine linsjes. Die winkels brengen toch heel wat leven in ons uitgebluste assortiment. Zo kun je er ook de gedroogde tuinboon aantreffen, ontdaan van zijn inmiddels bruingeworden buitenste schilletje zodat hij in twee blanke helften uiteen is gevallen. Hij moet wel een dag geweekt worden maar daarna is het snel gepiept.

Voor een puree voor 2 personen: 250 g gedroogde tuinbonen 1 teen knoflook, gepeld olijfolie

Zet de tuinbonen 's morgens in de week met ruim koud water. Giet de bonen 's avonds af, doe ze terug in de pan, voeg de knoflook in zijn geheel toe en bedek de bonen royaal met water. Breng het water aan de kook en laat de tuinbonen op niet te hoog vuur in circa 30 minuten gaar worden. Giet de bonen af maar bewaar iets van het kookvocht. Pureer de bonen met een roerzeef (fijne schijf) en schep de puree in de schoongespoelde pan met eventueel iets van het achtergehouden kookvocht. Breng de puree op smaak met zout en afhankelijk van de dikte van de puree 1 a 2 eetlepels zeer goede olijfolie. Dat deze verrukkelijke puree wat korrelig blijft is eigen aan gedroogde tuinbonen. De puree combineert goed met fazant, kwartels of een eendeborstje. In Zuid-Italie eet men deze puree als gerecht op zich met gestoofde wilde cichorei en knapperig gebakken reepjes oud brood. Soms ook zonder cichorei maar met sliertjes rauwe rode ui, een uurtje geweekt in water met azijn. Wij kunnen wellicht rauwe andijvie erdoor stampen, of de andijvie in grove stukken breken, blancheren in kokend water, stoven in olijfolie met knoflook en denken dat het cichorei is. Want het is een smakelijke combinatie. Kortom, gedroogde tuinbonen zetten de deur op een kier naar nieuwe vergezichten op het winterse boerenland.

Breng het geheel al kloppend met een garde tegen de kook aan, voeg de uienringen, het kerriepoeder en een theelepeltje zout toe en laat de soep 45 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Roer het vrij dikke mengsel nu en dan door, zodat aanbranden wordt voorkomen. Pureer het mengsel met een roerzeef (fijne schijf), doe het terug in de omgespoelde soeppan en leng het aan met melk tot krap 1 liter soep. Proef op zout. Voeg de kokosmelk toe, breng de soep al roerende tegen de kook aan en laat hem nog even goed doorwarmen zonder het deksel op de pan. Serveer de kerriesoep in voorverwarmde diepe borden en strooi er een klein beetje fijngesneden koriander over.

    • Florine Boucher