VS willen 330.000 man in de Golf

WASHINGTON, 9 nov. De Amerikaanse president Bush heeft gisteren aangekondigd dat de Amerikaanse strijdmacht in de Golf drastisch zal worden uitgebreid om Irak zo nodig met geweld uit Koeweit te verdrijven.

Uit opmerkingen van minister van defensie Cheney viel later af te leiden dat Washington de troepenmacht met ten minste 100.000 man tot een totaal van 330.000 wil versterken. The Washington Post meldde zelfs dat de extra eenheden in totaal 200.000 man kunnen omvatten.

Niet bekend

'Ik heb de minister van defensie vandaag opdracht gegeven om de Amerikaanse troepenmacht die is betrokken bij (operatie) Desert Shield uit te breiden om er zeker van te zijn dat de coalitie een afdoende militair offensieve optie heeft indien die nodig mocht zijn om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken', zei Bush gisteren op een persconferentie. Bush zei overigens dat hij nog steeds op een vreedzame oplossing van de Golfcrisis hoopt.

De VS willen ook nog eens drie vliegdekschepen, een slagschip en honderden M-1A1 gevechtstanks naar het Midden-Oosten sturen. Uit Duitsland zullen twee zwaar bewapende divisies worden overgevlogen.

De Amerikaanse troepenmacht zal tegen de tijd dat de extra manschappen zijn gearriveerd groter zijn dan die de VS gedurende het grootste deel van de Koude Oorlog in Europa hadden gestationeerd. (Reuter, AP, AFP)