Stasi-dossier

Tot vlak voor de val van de Berlijnse Muur heeft de geheime dienst van de voormalige DDR, de Stasi, uitgebreide dossiers bijgehouden van relschoppers bij voetbalwedstrijden. Het materiaal werd vorig jaar vernietigd. Dit schrijft het blad Deutsches Sportecho. Een voormalig lid van de Oostduitse geheime dienst verklaarde gisteren in de Sportecho dat er een uitgebreid archief was opgezet, inclusief foto- en videomateriaal van de grootste voetbalvandalen. 'Dat archief is vorig jaar in november in rook opgegaan', aldus de geheime agent. Om aan materiaal te komen, infiltreerde de Stasi in de 'harde kernen' van diverse supportersgroepen. 'In de jaren zestig werden aanhangers van voetbalclubs slechts plichtmatig geobserveerd. Later werden de meest radicale fans intensiever gevolgd en belandden de grootste relschoppers op een zwarte lijst.' De plaatselijke politie beschikte volgens de ex-agent niet over de informatie van de Stasi. De politie in de voormalige DDR is bij de start van de competitie begonnen met het samenstellen van nieuwe dossiers. Dat schijnt evenwel moeizaam te verlopen. Inmiddels hebben zich een groot aantal rellen voorgedaan. Veiligheidsbeambten en raadsleden van Leipzig kijken bezorgd naar de vriendschappelijke interland tussen het Westduitse en het voormalige Oostduitse nationale elftal, op 21 november in Leipzig. Ze zien het duel liever geschrapt. Volgens officials van de voetbalbond is er nog geen aanleiding het duel af te gelasten.