Schutter Rode Plein zal worden vervolgd

MOSKOU, 9 nov. De 38-jarige man die woensdag tijdens de herdenking van de Oktober-Revolutie op het Rode Plein in Moskou twee keer met een jachtgeweer in de lucht heeft geschoten, zal waarschijnlijk worden vervolgd wegens 'terrorisme'. De KGB heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Volgens de staatsveiligheidsdienst gaat het om een 38-jarige werkloze uit Leningrad. Hij had woensdag een jachtgeweer met afgezaagde loop onder zijn jas bij zich, toen hij zich aansloot bij een van de demonstraties die de communistische partij in de hoofdstad had georgansiseerd en die uiteindelijk allemaal samenkwamen voor het mausoleum met Gorbatsjov en de andere leiders. Door zich aan te sluiten bij een van die betogingen, die 's morgens voor de militaire parade vanuit de verschillende wijken in de stad vertrokken, kon iedere burger dit jaar zonder moeite het Rode Plein bereiken.

De man uit Leningrad liep echter niet door, hij bleef bij het warenhuis GOeM staan en begon, volgens de KGB, op te vallen toen hij onder zijn jas begon te rommelen. Bij zijn aanhouding schoot hij in de lucht.

De KGB nam gisteren weliswaar het woord 'terrorisme' in de mond, maar kondigde ook aan dat hij een psychiatrisch onderzoek zal moeten ondergaan. Kort na het incident had KGB-chef Vladimir Krjoetsjkov op de jaarlijkse receptie ter gelegenheid van de revolutie al laten weten dat de dader 'niet normaal' was. Minister van buitenlandse zaken Sjevardnadze had toen nog veel lakonieker gereageerd: 'In een reusachtig land gebeuren altijd wel rare dingen.'

Het is overigens de vraag of de man van zins was een serieuze aanslag te plegen. De tweehonderd meter die GOeM van het mausoleum scheiden, lijken een te grote afstand om met een jachtgeweer met afgezaagde loop rustig en gericht te schieten.