Schaberg verkoopt belang van 30 procent in Blydenstein

ROTTERDAM, 9 nov. Directeur/grootaandeelhouder J. W. Schaberg (41) heeft zijn belang van dertig procent Blydenstein-Willink met een winst van tenminste 7,5 miljoen gulden verkocht aan enkele achterblijvende directeuren van Blydenstein-Willinck.

Schaberg neemt volgend jaar afscheid als president-directeur van Blydenstein-Willink, het textielfonds dat hij in twee jaar tijds omtoverde van een zwaar verlieslijdend bedrijf (18 miljoen gulden in 1988) in een winstgevende organisatie (3,6 miljoen gulden in 1989). Schaberg zal op de jaarvergadering 1991 worden opgevolgd door F. van Ettinger, nu nog directeur operations.

Dit heeft Blydenstein-Willink gisteren bekend gemaakt. Het management heeft het pakket van Schaberg overgenoemen omdat het wilde voorkomen dat het zo strategische belang van dertig procent in handen van buitenstaanders zou vallen.

De precieze prijs die voor het pakket is betaald, wil Blydenstein niet bekend maken. De prijs ligt ergens tussen de 7,5 miljoen en 18 miljoen gulden. Schaberg heeft zelf 7,5 miljoen gulden in het bedrijf gestoken, zodat hij aan deze transactie tussen de 7,5 miljoen en 10,5 miljoen overhoudt.

De transactie heeft volgens Schaberg buiten het bedrijf om plaatsgevonden en heeft op geen enkele wijze invloed op de financiele resultaten of de balansverhoudingen van Blydenstein. Het leeuwedeel van de financiering is verzorgd door de Nederlandse Merchant Bank, een dochter van de NMB/Postbank, die nu ook een belang in Blydenstein heeft.

Schaberg, oprichter van de Utrechtse investeringsmaatschappij Wolters en Schaberg, kreeg in 1988 een managementcontract voor vier jaar aangeboden omhet verlieslijdende Blydenstein-Willinck te saneren. Door het afstoten van bedrijfsvreemde activiteiten in onder andere de Verenigde Staten en door zich te concentreren op textiel- en interieurmarkten kreeg hij het bedrijf weer overeind.

'Mijn reorganisatiewerk is gedaan. Nu komt het aan op creatief en nauwgezet operationeel management', zo liet Schaberg gisteren weten. Hij heeft nog geen nieuwe plannen voor als hij straks bij Blydenstein weg is.

Blydenstein heeft gisteren een definitief akkoord met de Japanse onderneming Nichibei getekend waardoor de Japanse raambekledingsproducent een belang van vijftig procent krijgt in Blydensteins werkmaatschappij Verosol Europa, die de naam Verosol-Nichibei Europa zal voeren.

Blydenstein publiceerde gisteren de kwartaalcijfers. In de eerste negen maanden van dit jaar maakte Blydenstein een winst van zes miljoen gulden bij een omzet van 103 miljoen.