Saddam Hussein laat tien Nederlanders vrij

AMSTERDAM, 9 nov. De tien Nederlandse gijzelaars die gisteren te horen kregen dat zij Irak mochten verlaten, vertrekken naar verwachting vanmiddag om vier uur vanuit Bagdad naar Frankfurt. Vanmiddag arriveerde op Schiphol al een andere Nederlandse gijzelaar, W. van Gent.

De vrijlating van de tien Nederlanders volgde op het tweede gesprek tussen oud-bondskanselier Willy Brandt en de Iraakse president Saddam Hussein. In totaal heeft Brandt 188 gijzelaars vrijgekregen. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft vanmiddag de namen van de tien vrijgelaten Nederlanders bekendgemaakt.

Vanuit een televisie-studio uit de Jordaanse hoofdstad Amman reageerde Van Gent gisteravond verheugd op zijn plotselinge vrijlating. Vanmiddag na aankomst op Schiphol vertelde hij dat hij na het onderhoud van Brandt en Saddam uit eigen beweging naar het bureau in Bagdad was gegaan dat de uitreisvisa verzorgt. 'Ik heb gezegd: ik wil ook weg. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik alle formulieren die nodig waren voor het uitreisvisum. Het is voor mij volstrekt onduidelijk waarom ik wel en anderen niet weg hebben kunnen komen. Waarschijnlijk heeft het te maken met pure willekeur.' Na een kort bezoek aan de Nederlandse ambassadeur in Bagdad pakte Van Gent onmiddellijk zijn koffers en vertrok naar het vliegveld. Hij kwam ongehinderd in de Jordaanse hoofdstad aan.

Zijn echtgenote was net voor het uitbreken van de Golfcrisis voor een vakantie naar Nederland vertrokken. Ze heeft de afgelopen maanden geregeld telefonisch contact met haar man gehad.

Volgens Van Gent, die in Irak werkt voor het Duits bedrijf Zeiss, werpt de VN-boycot tegen Irak nauwelijks vruchten af. In Irak is nog wel voldoende te eten, maar produkten als brood en benzine zijn van slechte kwaliteit.

Pag. 3: Onzekerheid over visum

De Nederlandse delegatie onder leiding van de gereformeerde predikant ds. D. Wouters heeft nog geen visum voor Bagdad ontvangen. Een woordvoerder van de Iraakse ambassade kon niet zeggen of en wanneer het visum wordt verstrekt. Delegatie-lid J. Ruijter zei het 'jammer' te vinden dat nu al een week is verstreken zonder bericht. 'Het is nogal grillig. Maar het schijnt gebruikelijk te zijn dat het lang duurt, ook al heeft de Iraakse ambassadeur alle medewerking toegezegd.'

Het familiecomite van de gijzelaars wil het bedrijfsleven benaderen voor financiele steun.

Het eerste doel van het comite blijft het vrijkrijgen van alle Nederlandse gijzelaars. Daarnaast is een tweede doel: het opvangen en begeleiden van de gijzelaars zodra die zijn teruggekeerd.

De vrijgelaten Nederlanders zijn A. Alberts, F. A. Muller, F. Pino, M. M. van der Poel, G. Sie, J. P. H. Verberk, G. A. Klaui, A. H. M. Slaats, E. Bakker en F. H. Hylkema. Onder hen bevindt zich volgens Buitenlandse Zaken geen lid van de groep van 104 baggeraars die in Irak verblijft.