Ortega biedt aan protest contras te onderdrukken

MANAGUA, 9 nov. De sandinistische legerleider Humberto Ortega heeft de Nicaraguaanse regering gisteren aangeboden op te treden tegen voormalige contras die in verschillende delen van het land protestacties voeren. De oud-rebellen blokkeren al een week de wegen van de hoofdstad Managua naar de oostelijk gelegen steden Juigalpa en Rama. De ex-contras houden ook Bluefields, de belangrijkste stad aan de Atlantische kust van Nicaragua, bezet. President Violeta Chamorro heeft een gesprek aangekondigd met 14 burgemeesters die de rebellen steunen. De burgemeesters, die allen deel uitmaken van Chamorro's coalitie die de sandinisten begin dit jaar in verkiezingen versloeg, zijn met de ex-contras van mening dat de president de invloed van de sandinisten onvoldoende beknot. Ze eisen onder meer het ontslag van Humberto Ortega en ook van minister Antonio Lacayo, de vertrouweling van Chamorro. Legerleider Ortega maakte gisteren ook bekend dat hij 5.000 officieren van het leger wil ontslaan. Het leger dat in januari nog 96.000 beroepskrachten telde, zou daarmee worden teruggebracht tot 28.000, aldus Ortega. (AP, AFP, Reuter)