Meerderheid Kamer stemt in met nieuwe helikopter

DEN HAAG, 9 nov. Een meerderheid van de Tweede Kamer (CDA en PvdA) gaat akkoord met de ontwikkeling van een nieuwe helikopter voor de marine, de NH-90. D66 en VVD willen liever wachten met een beslissing tot de Defensienota uitkomt, waarin de toekomstige behoefte van de krijgsmacht en de taakstelling zijn omschreven. Die nota laat op zich wachten omdat nieuwe bezuinigingen op Defensie, in het kader van de door het kabinet op te stellen tussen balans, niet uitgesloten zijn.

Met de voorbereidingen voor de produktie van de helikopter is een bedrag van 217 miljoen gulden gemoeid. Naast Nederland doen Duitsland, Frankrijk en Italie aan het project mee. Mocht Italie alsnog besluiten niet mee te werken, dan wil de Kamer de beslissing, die gisteren tijdens mondeling overleg werd genomen, herzien.

De NH-90, waarvan Nederland twintig toestellen wil aanschaffen tegen een bedrag van 1,4 miljard gulden, kan met aanpassingen ook dienen als transporthelikopter voor de landmacht. Met het oog op plannen voor een kleiner, sneller inzetbaar leger moet de vervoerscapaciteit van de landmacht in de komende jaren drastisch worden opgevoerd.

De NH-90 is in het jaar 2000 beschikbaar. De aanloopfase naar de bouw van het eerste toestel heeft al zes jaar geduurd. De vraag is of de Lynx-helikopter, die nu op de Nederlandse fregatten onder meer in het Golfgebied wordt gebruikt, zo lang mee kan. S. van Heemskerck-Pillis Duvekot (VVD) vroeg staatssecretaris B. van Voorst tot Voorst van defensie of wel voldoende onderzocht was of Nederland helikopters zou kunnen leasen en waarom de Amerikaanse Seahawk van Sikorsky niet aangeschaft kon worden. Van Voorst tot Voorst noemde de ontwikkeling van de NH-90 van belang om in Europa tot een bundeling te komen van defensie-inspanningen en de eigen industrie, zowel van Europa als de toelevering vanuit Nederland, te versterken.