Kwartaalwinst Unilever klimt naar 967 mln

ROTTERDAM, 9 nov. De netto winst van Unilever in het derde kwartaal van dit jaar is met 7 procent gestegen tot 967 miljoen gulden, tegen 903 miljoen in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Tegenvallende resultaten in Noord-Amerika dwingen het concern daar het voedingsmiddelenbedrijf Lipton te saneren.

De winst per aandeel steeg van 3,22 tot 3,47 gulden. Het interimdividend van het aandeel Unilever NV wordt verhoogd van 1,37 gulden tot 1,44 gulden.

Dit heeft Unilever (voedingsmiddelen, wasmiddelen, cosmetica) vanochtend bekend gemaakt. Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerde de koers van het aandeel vanochtend met een lichte daling. Hij sloot gisteren op 142,90 en noteerde vanochtend 141,50 kort na opening om vervolgens weer aan te trekken tot 141,80 rond het middaguur.

Steeg de netto winst in het derde kwartaal met 7 procent, de netto omzet ging in dit kwartaal met 9 procent omhoog tot 20,05 miljard gulden, de bedrijfswinst met 12 procent tot 1,97 miljard en de winst voor belastingen met 8 procent tot 1,7 miljard.

In de eerste drie kwartalen van 1990 steeg de nettowinst in totaal met 5 procent tot 2,68 miljard gulden, de omzet met 12 procent tot 57,87 miljard, de bedrijfswinst met 14 procent tot 5,4 miljard en de winst voor belastingen met 6 procent tot 4,6 miljard.

In Noord-Amerika had Unilever in het derde kwartaal met tegenvallende resultaten te kampen, met name bij het voedingsmiddelenbedrijf Lipton (1,5 miljard dollar omzet, 5800 werknemers). Het concern ziet zich hier genoodzaakt maatregelenen te treffen, waardoor totaal 470 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Het nog immer winstgevende Lipton strijdt volgens Unilever tegen sterke concurrentie en verminderde vraag, gepaard gaand met scherpe prijsconcurrentie in enkele relatief verzadigde markten zoals thee en soepen.

De bedrijfswinst in Noord-Amerika daalde, mede als gevolg van herstructureringskosten, van 405 miljoen tot 259 miljoen gulden. De brutomarge liep terug van 10 tot 6 procent.

In Duitsland had Unilever een goed kwartaal. De economische groei in West-Duitsland en de vereniging met Oost-Duitsland gaven de resultaten een gunstige impuls. Unilever zal in de voormalige DDR nog voor het einde van dit jaar 300 tot 400 nieuwe medewerkers in dienst nemen. Over overneming van margarinebedrijven in Pratau (voormalig eigendom van Unilever) en Chemnitz wordt onderhandeld.

Ook over de resultaten in het derde kwartaal in de rest van Europa is Unilever tevreden. 'In Europa verbeterden volume en marge aanzienlijk', aldus Unilever-topman F. A. Maljers. De bedrijfswinst in Europa, verreweg de belangrijkste regio voor Unilever, steeg van 1,03 miljard naar 1,31 miljard gulden, de marge ging van 9,4 naar 11,1 procent.

Uitgaande van de 'netto winst tegen gemiddelde wisselkoersen in iedere periode' steeg de winst met 7 procent in het derde kwartaal en met 5 procent in de eerste drie kwartalen van 1990. Uitgaande van de 'netto winst tegen gelijke gemiddelde wisselkoersen over 1989' steeg de winst met 10 procent tot 1,01 miljard in het eerste kwartaal en met 11 procent tot 2,81 miljard in de eerste drie kwartalen van 1990.