Kwartaalwinst BP $ 1,5 miljard

ROTTERDAM, 9 nov. British Petroleum heeft in het derde kwartaal van dit jaar een winst van 1,5 miljard dollar geboekt, tegen 400 miljoen dollar in dezelfde periode in 1989. Net als bij de Koninklijke Shell/Groep is dit cijfer sterk geflatteerd door de veel hogere waardering van voorraden die het gevolg is van de hogere prijs voor ruwe olie.

Voor de korte termijn verwacht BP door de aanhoudende oorlogsdreiging in het Midden-Oosten hoge olieprijzen, die een grote invloed op het bedrijfsresultaat over 1990 zullen hebben door de sterke invloed op de voorraadwaardering. Eenonzekere factor is ook de snelheid waarmee prijzen van olieprodukten en chemische produkten kunnen worden aangepast.

De gestegen koers van het Britse pond tegenover de dollar zal de winst sterk negatief beinvloeden, omdat BP bijna al haar olie-aankopen in dollars moet betalen.

De winst van BP uit exploratie- en winningsactiviteiten beliep i de eerste negen maanden van dit jaar 1.078 pond sterling, tegen 1.047 in dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal werd in deze sector, die het belangrijkste is bij stijgende olieprijzen, 341 miljoen pond verdiend tegen 283 miljoen pond in de eerste drie maanden van 1989.

Ook in de sector raffinage en verkoop werd in het derde kwartaal een lagere winst geboekt: 248 miljoen pond Sterling tegen 154 miljoen in het derde kwartaal van 1989.

BP maakte gisteren bekend dat het een dispuut met partners in de exploratie van gas en olie in Prudhoe Bay (Alaska) heeft kunnen oplossen, waardoor de produktie in dit gebied fors kan worden opgevoerd. Verder gaat het concern samen met het Noorse Statoil olie gas winnen in West-Afrika, China (off-shore), Vietnam en de Sovjet-Unie.