Koning Nepal draagt macht over aan volk

KATHMANDU, 9 nov. De Nepalese koning Birendra heeft vandaag een nieuwe grondwet ingevoerd die zijn macht aanzienlijk terugbrengt en de controle op het bestuur van het land in handen van een parlement met meerdere partijen legt. Aan de invoering van de grondwet zijn maandenlange onderhandelingen tussen de koning en de regering voorafgegaan over de rol van de monarch.

In de nieuwe constitutie draagt de koning de soevereiniteit van Nepal over aan het volk. Hijzelf houdt een adviserende taak voor de regering. De grondwet voorziet in parlement met twee kamers. Het Huis van Afgevaardigen wordt rechtstreeks gekozen; een aantal leden van de Senaat wordt door de koning benoemd.

De controle over het leger, tot nu toe een belangrijke steunpilaar van de macht van de koning, wordt overgedragen aan een militaire raad, die bestaat uit de minister-president, de minister van defensie en de chefstaf van het leger. Wel blijft de Nepalese monarch opperbevelhebber van het leger en kan hij voor drie maanden de noodtoestand uitroepen.

Tot dit voorjaar was de macht van de koning, die sinds 1972 aan de macht is, vrijwel onbeperkt. In reactie op massale demonstraties voor democratie ontsloeg hij in februari zijn partijloze regering en voerde hij een aantal kleine hervormingen door.

Toen de demonstraties desondanks aanhielden, zag Birendra zich gedwongen politieke partijen toe te staan en een overgangsregering te installeren, die de overgang van absolutisme naar een constitutionele monarchie moest voorbereiden. (Reuter)